Kisétált adás közben az Echo TV stúdiójából a Momentum politikusa

2019.01.07. 22:59

Válaszok helyett elviharzott az Echo TV stúdiójából a Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós, akit a kampánypénzeik elszámolásáról szerettek volna kérdezni. A politikus a műsorvezetőt arra kérte, hogy legközelebb csak akkor hívják meg, ha Mészáros Lőrinc gazdagodásáról kérdeznék.

Korábban írtunk már róla, hogy a Momentumnak gondjai támadtak az elszámolásuk októberi leadásával, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) erre hivatkozva kezdeményezte is a költségvetési támogatásuk felfüggesztését. A párt szerint azonban csak adminisztratív problémáik adódtak, amelyek megoldásában az ÁSZ nem volt együttműködő. A választóknak azonban azt ígérték, a tételes elszámolásukat még december közepén kiteszik a honlapjukra.

Az elszámolást azonban végül csak az Echo tévés adás napján tették fel a párt honlapjára, a Momentum elnökségi tagja pedig a stúdióba is bevitte a több mint ötszáz tételből álló listát, hogy megmutassa a kameráknak, készen van.

Arra azonban, hogy miért nem álltak elő ezzel korábban, nem válaszolt, ehelyett inkább a papírt lengetve azt mondta, "ez volt itt röviden a valóságszünet, most következnek újra a hazug kérdések, viszontlátásra." Majd távozott.

Momentum: Nem volt októberi határidő

Cikkünk megjelenése után a Momentum lapunknak jelezte, az elszámolás leadásához kapcsolódóan valójában nem volt októberi határidő. A beszámolójukat nyáron benyújtották, majd október 5-én sajtóhírekből értesültek arról, hogy az Állami Számvevőszék már megkezdte hivatalos vizsgálatát, azonban székhelyükön nem találták őket. Az ÁSZ felé a Momentum a megadott határidőn belül bejelentette a Momentum Mozgalom új székhelyét. 

Ezt követően bár megkapták a vizsgálathoz kapcsolódó dokumentációt, megkereséseikre azonban nem reagáltak, és nem adtak iránymutatást a vizsgálat lefolytatásával kapcsolatban. Ennek ellenére ők e-mailben és postai úton is elküldték számukra a kért dokumentumokat, - így a részletes bontást is -  a megadott határidőben.

"Átjegyzés alatt lévő új székhelyünkön nem kerestek, e-mail és postai leveleinkre nem válaszoltak, így érdemi vizsgálat nélkül kaptunk jelentéstervezetet, amire mi ismét elküldtük észrevételeinket. Mindezek ellenére a propagandamédiában több hete rendszeresen megjelenő hír, hogy a Momentum Mozgalom nem elérhető, nem számol el a kampányköltésekkel, holott éppen az Állami Számvevőszék az, aki nem hajlandó kommunikálni velünk, csak a sajtóban megjelenő hírekből informálódunk az eljárás aktuális állásáról" - írták.