Elkészült a botrányba fulladt parlamenti ülés leirata

2019.01.07. 10:44

December 12-én a rendszerváltás utáni parlamentarizmus talán legnagyobb botránya közepette az Országgyűlés megszavazta a munka törvénykönyvének Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes képviselők által javasolt módosítását, így 2019-től életbe lép az ellenzői által rabszolgatörvénynek nevezett változtatás.

A nem mindennapi szavazás percei a parlamentből:

Zárószavazás a túlóratörvényről

Az ellenzék álláspontja szerint a szavazás törvénysértő volt, mert a házszabály szerint az ülést levezető elnöknek, Latorcai Jánosnak (plusz két jegyzőnek) a pulpituson kell tartózkodnia, ám senki nem tudott feljutni oda, mert a lépcsőt az ellenzékiek lezárták.  Kövér László a saját helyéről nyitotta meg az ülést. Kifütyülték Ádert, káoszban fogadták el a törvényeket.

Erről az estéről a parlamenti jegyzőkönyv maradt meg a leghitelesebb forrásnak, és a 444.hu most összeszedte a legérdekesebb zárójeles pillanatokat, amik a körülményeket, bekiabálásokat írják le. Így például:

  • (Kunhalmi Ágnes: Árulók! - Dr. Varga László: Törvénytelen diktatúra! - Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból: Tolvajok! Mocskos népnyúzók! Csalók vagytok! Érvénytelen az egész! Diktatúra! - Arató Gergely: Csaltok itt is, meg a választáson is! - Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Menjetek a helyetekre!)
  • (Folyamatos sípolás.)
  • (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Észak-Korea! Diktátor vagy!)
  • (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ülj a helyedre, dolgozzál!)
  • (Szavazás. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Óvoda!)
  • (Egy hang: Menjél pelenkacserére, öreg!)
  • (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból: Szégyelljék magukat! - Az ellenzéki képviselők felállnak, képviselői igazolványukat magasba tartva elkezdik énekelni a Himnuszt, majd a kormánypárti képviselők is felállnak, és néhány kormánypárti képviselő bekapcsolódik az éneklésbe. - Ezt követően:) 132 igen szavazattal, 45 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta. (Felzúdulás az ellenzéki pártok soraiban. - Pintér Tamás: Eladtátok a hazát! - Folyamatos közbekiáltások a Jobbik soraiból: Hazaárulók! Hazaárulók!) Most a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e (Folyamatos sípszó és zaj. - Folyamatos közbekiáltások a Jobbik soraiból: Hazaárulók! Hazaárulók!) a T/3628/8. számú egységes javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Felzúdulás és közbekiáltások az ellenzéki pártok soraiból: Ne! Ne! Ezt ne! - Hazaárulók! Hazaárulók!

Az este további részletesen leírt mozzanatait a hivatalos parlamenti jegyzőkönyvben itt olvashatja.