Fekete-Győr: Dühössé és tetterőssé váltak az elégedetlen emberek

2019.01.05. 10:10

A decemberben kezdődött és év elején folytatódó tüntetéshullámmal kapcsolatban interjút adott a Hvg.hu-nak Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. 

A politikus kérdésre válaszolva azt mondta, viszek a tenyere, akár csak több millió magyar embernek. "Azért viszket, mert ellopják a jelenünket, felélik a jövőnket és közben a pofánkba röhögnek" - mondta. 

Fekete-Győr szerint a NER történetében példátlan az a düh és elszántás, ami az utóbbi időben tapasztalható az utcákon: "Orbánék eddig nem alkalmaztak erőszakot békés tüntetőkkel szemben, nem véletlenül. Most elmentek a falig, szóval elmegyünk mi is". 

A politikus úgy látja, hogy az utóbbi idők történése "egy csapatjáték a tüntető emberek, a parlamenti ellenzék, a szakszervezetek és a Momentum között". Hozzátette, folyamatos az egyeztetés a különböző szervezetekkel, "az utcán kiváló az együttműködés". 

Azt mondta, pártja a "nyitás politikájában" hisz, ami azt jelenti, hogy ők is azt támogatják, hogy az őszi önkormányzati választásokon mindenhol egy ellenzéki polgármester mérkőzzön meg a Fidesz jelöltjével szemben. Októberben még más volt a helyzet, nemcsak a Momentum, a többi ellenzéki párt sem így gondolkodott. 

Megváltozott a helyzet, a parlamenti ellenzék egy része is készen áll a kemény fellépésre a hatalommal szemben. Ezzel már együtt tudunk működni.

- mondta erről a politikus, aki szerint az változott az áprilisi nagy budapesti tüntetésekhez képest, hogy "dühössé és tetterőssé váltak az elégedetlen emberek". 

A tüntetéssorozat folytatásáról azt mondta, reméli, sztrájkba kezdenek a szakszervezetek, hogy az milyen mélységű és kimenetelű lehet, azt egyelőre nem tudja. "A felháborodás mindenesetre országos, a sztrájkra készülő munkavállalók azt érezhetik, hogy mögöttük vannak a diákok, a civilek, az ellenzéki pártok, és az ellenzéki, de még a fideszes szavazók jelentős része is. Orbán pedig azt érezheti, hiába költözik a Várba, inog alatta a trón" - jelentette ki.