Így fog kinézni a Dél-pesti Centrumkórház

2019.01.03. 17:34

Itt vannak a kész tervek a Nagyvárad téri Dél-pesti Centrumkórházra, ami a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. elképzelései alapján valósul majd meg, erről hozták nyilvánosságra most a koncepciót, írja a Tervlap.hu. Az új centrumkórház

188 MILLIÁRD FORINTBÓL ÚJUL MEG AZ EGYESÍTETT SZENT ISTVÁN ÉS A SZENT LÁSZLÓ KÓRHÁZakból. 

A tervek szerint jelentős mértékű új építkezés és teljes körű modernizáció várható a 190 ezer négyzetméteres területen. A 150 éves Szent István Kórház épületének helyére egy teljesen új épületegyüttes kerül.

A kórház pedig közvetlenül a nagyvárad téri aluljáróból is elérhető lesz.

Az emberek rögtön a főépületbe lépnek, ahonnan a megfelelő helyre és szintre irányítják majd őket.

Ahogy a tervrajzokon is lehet látni, a zöldterületként kialakított központi park mellett a főépület egy központi műtéti-diagnosztikai tömbből és hat hozzá kapcsolódó épületszárnyból fog állni. Tetején még egy zöld tetőkert is lesz. A kórháznak 1200 parkolóhelye lesz.

Mindez az Egészséges Budapestért Program keretében valósul meg, ami a tervek szerint a főváros és az agglomeráció teljesen eltorzult kórházi szerkezetét racionalizálná. A dél-pesti centrum mellett még két másik nagy kórházi centrumot létesítene a kormány, az egyiket Dél-Budán, ami szuperkórház néven vált ismertté, és az M1-M7-es autópálya közös szakasza mellett fekvő, Dobogó nevű területen valósulna meg. A másikat pedig Észak-Pesten, ahol a Honvédkórházat bővítenék tovább. 

A kórházi ellátás átszervezéséről itt olvashatja nagyon részletes cikkünket: