Bírálja a magyar közigazgatási bíróságokat az Amerikai Ügyvédi Kamara

2019.01.03. 12:24 Módosítva: 2019.01.03. 12:26

Nyílt levélben fejezte ki aggodalmát honlapján az Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association, ABA) a magyar közigazgatási bíróságok létrehozása miatt, írja a 24.hu

Az ABA szerint azzal, hogy Magyarországon létrejön egy párhuzamos bírósági rendszer, amelyet egy politikai okokból kijelölt igazságügyi miniszter felügyel, a kormány aláássa a magyar jogrendszert.

Mint megírtuk: a parlament decemberben elfogadta a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvényt, Áder János államfő pedig aláírta azt. Míg eddig a rendes bíróságoknál lehetett pert indítani egy vitatott hatósági vagy önkormányzati döntéssel szemben, ezentúl erre egy külön bírósági rendszer lesz. Az új közigazgatási bíróságokon döntenek majd például adóügyekben, építési ügyekben és itt mondják ki a végső szót a tüntetésekről, sztrájkokról, választási ügyekről, közérdekű adatok kiadásáról. 

Az autonómia és a függetlenség garanciája hiányában a kulcsfontosságú közigazgatási döntések átadása a bíróságoktól egy külön közigazgatási bírói testületbe veszélyezteti a bírósági függetlenséget, írja közleményben az Amerikai Ügyvédi Kamara. 

Álláspontjuk szerint az új bírósági rendszer kialakítása sérti Magyarország független igazságszolgáltatás iránti elkötelezettségét. Mivel egy olyan személy dönt a bírók kinevezéséről, előléptetéséről és fegyelmi eljárásairól, akit politikai okból neveztek ki, a Fidesz-kormány arra is feljogosítja őt, hogy a tüntetésekkel, sztrájkokkal, adatvédelemmel kapcsolatban is döntéseket hozzon.

Az ABA szerint a demokráciák ereje azon alapul, hogy a bírók képesek pártatlanul értelmezni és alkalmazni a törvényt.

Az American Bar Associationnek 400 ezer tagja van, ezzel a világ legnagyobb önkéntes szakmai kamarája.