Most már tényleg jön az ellenzéki előválasztás!

2019.01.02. 18:06

Ugyan korábban arról szóltak a hírek, hogy még tavaly, a két ünnep között, december 27-én elkezdődik az ellenzék közös előválasztása, aminek az a célja, hogy közös jelöltet találjanak Tarlós István kihívójának, amikor személyesen érdeklődtünk erről, akkor leginkább tanácstalansággal találkoztunk az MSZP óbudai irodájában.

Most az MSZP hivatalosan bejelentette, hogy az előválasztás január 7-én, hétfőn valóban el is kezdődik majd! Eddig csak azok regisztrálhattak, akik részt szeretnének venni a választáson szavazóként. Amennyiben polgármester-jelölt jelöltnek jelentkezne, akkor sietnie kell, mert erre csak január 11-éig van lehetőség.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke azt mondta, a szocialisták Horváth Csabát támogatják, így arra kérte az embereket, hogy az ő ívét írják alá. „Természetesen azonban bármely budapesti jelölt elindulhat az előválasztáson" - jelentette ki. „Fontos, hogy a budapesti ellenzéki szavazók maguk döntsenek arról, ki legyen Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) kihívója. Az ellenzék 2014-ben háttéralkukkal próbált jelöltet állítani, ez "láthattuk mindnyájan, hova vezetett" - fogalmazott.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, hogy minden, ami a fővárosban történik, az egész országot érinti.

Az előválasztás folyamatáról minden információ megtalálható az elovalasztas2019.hu oldalon. Egyelőre viszonylag kevés rajta az információ, jelöltek menüpont például még nincs az oldalon, pedig legalább egy jelölt személye, Horváth Csabáé ismert. Kérdésre felelve Molnár Zsolt azt mondta, bízik benne, hogy február 3-áig eldől, ki lesz a közös jelölt. Ugyanakkor annak is van elméleti esélye, hogy csupán a nyár elején tudnak pontot tenni az előválasztási folyamat végére. Orbán Viktor miniszterelnöknek a budai Várba költözésével kapcsolatban a szocialista politikus úgy fogalmazott, hogy a Horthy-rendszer restaurációja zajlik az elmúlt években, és ez nem csupán vizuálisan igaz, hanem a hatalmi törekvésekre is: látszatdemokráciát akarnak megvalósítani.

(MTI)