Gulyás: Érdemes mérlegelni, megérett-e a helyzet a Békemenetre

IMGM8257
2018.12.28. 16:32

Az utóbbi napok tüntetéseiről és a balliberális oldal felelősségéről beszélt a Pesti Srácoknak adott interjújában Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A beszélgetésből kiderült, hogy mérlegelni kell Bayer Zsolt felvetését, miszerint a kormányoldalnak válaszként Békemenetet kell szerveznie.

Gulyás emellett a liberalizmusról, a jobboldali kultúrharcról, illetve a 2019-ben várható dolgokról is beszélt. Kigyűjtöttük a fontosabb idézeteket.

Tüntetések, tévészékházas tiltakozás

  • Ami a köztévénél történt, az a képviselői jogállással összeegyeztethetetlen. (...) Tévés akciójuk általuk is bevallott célja – petíciójuk beolvasása – éppen a normális működés megzavarása volt.
  • Ha valaki objektíven értékeli mindazt, ami ebben a hónapban a parlamentben, az utcán és a köztévében történt, akkor ami az ellenzék jogait és különösen jogsértő magatartásának következmény nélküliségét illeti nem túlzás azt állítani: ennyire liberális demokrácia aligha van bárhol az Európai Unióban, mint Magyarországon.
  • Általánosságban a magyar közélet viszonyainak eldurvulásában mindenkinek van felelőssége, és nincs jogunk Áder János köztársasági elnök azon intését vitatni, hogy a parlamenti erőviszonyok számosságából adódóan a mindenkori kormánypártok felelőssége meghatározó. Abban azonban a balliberális oldalt és holdudvart kizárólagos felelősség terheli, hogy a fizikai fenyegetés és erőszak a parlamenti politika eszköztárában megjelent.
  • Akik ma ellenzékben vannak, 12 éve minden választást elvesztettek és – mivel elviselni nem tudnák – próbálnak tudomást sem venni arról, hogy e meg nem értés csak részben az ő tehetségtelenségük következménye, hiszen az ország évről évre jobban teljesít.

Liberalizmus

  • Ha a klasszikus magyar liberalizmusnak a rendszerváltozást követően volt hiteles képviselője, akkor a ‘90 utáni első ciklusban ez a Fideszről mondható el. Én kifejezetten sajnálom, hogy ma Európában a normálisan gondolkodók többsége okkal kap hidegrázást, ha liberális pártokról hall.
  • Magyarországon azt láttuk, hogy amikor liberálisok hatalmon voltak, akkor durván korlátozták a gyülekezési jogot, nem tettek különbséget békés és erőszakos tüntetés között, ma pedig a balliberális oldal az erőszakot is megengedhetőnek érzi a parlamentben és a rendőrökkel szemben.
  • Azok a pártok, akik liberálisnak nevezik magukat Európában szintén réges-régen szakítottak a klasszikus liberalizmussal, és egy destruktív, minden hagyományos európai érték elleni küzdelmet minősítenek liberálisnak.

Békemenet

  • A butaság, az erőszak, a rosszindulat és antidemokratikus hozzáállás láttán sokunkban fogalmazódik meg ez az igény.
  • Érdemes mérlegelni: megérett-e már erre a helyzet.

Kultúrharc

  • A kultúrharc nem központi utasításra történik. 
  • Jogos felvetés, hogy bármely területen – így a kultúra világában is – vizsgáljuk meg: 8 év kormányzás után kellő előrehaladást értünk-e el.
  • Amivel nem értek egyet, sőt, amit kifejezetten károsnak tartok, hogy az elmúlt hónapok kritikáinak egyrésze nem a másik oldal azon zászlóvivőivel szemben fogalmazódott meg, akik – miután állami támogatások tíz- vagy százmillió forintjait nyerték el kulturális produktumaikhoz – nemzetközi színterén versenyeznek Magyarország lejáratásában, hanem a jobbközép táboron belül. 
  • Ha a Fideszt továbbra is egy nagy néppártként akarjuk megőrizni, ami szerintem a siker záloga, akkor ez politikailag káros, Prőhle Gergely esetében pedig méltánytalan.
  • Arra mindig figyelni kell, hogy a valós teljesítményeket még a másik oldalon is ismerjük el és ezek a kritikák ne lépjék át azt a határt, ami már a polgári oldal egészének káros. 
  • Hogy a kormány meghallja a kritikákat, annak ékes bizonyítéka, hogy az év egyik utolsó ülésnapján elfogadott törvények között van olyan, amely egy tévéfilmalapot hoz létre az NMHH-n belül, ahol nagyságrendileg a filmalapéhoz hasonló támogatásból történelmi tárgyú tévéfilmekre lehet majd pályázni.
  • Andy Vajna kizárólag a mozifilmekkel foglalkozott eddig is, és ez így lesz ezután is. (...) És valóban: mégis van jogos hiányérzetünk. Az egyik, hogy a világ filmiparának ízlése egyre ritkábban egyezik a konzervatív magyar választók értékítéletével. A másik, hogy míg azzal önmagában nincs baj, ha a kormánnyal nem szimpatizáló művészek kapnak akár jelentős támogatásokat, de ha valaki az állami pénzből készült filmjének külföldi bemutatóit már nem is csupán a kormány, hanem az ország lejáratására érzi a legmegfelelőbb alkalomnak, az túl van az elviselhetőség határán. 

Mi várható 2019-ben?

  • A következő 10 hónapban két országos választás előtt állunk. Ez meghatározza majd a politikát.
  • A családok támogatása és a béremelések folytatódni fognak.
  • Az erős gazdaság és a kiemelkedő növekedés mindennek az alapja. Az ápolóknál például 72 százalékos fizetésemelés lesz a következő 3 évben.
  • A rendvédelmi életpálya részeként a rendőrök és katonák januártól újabb 5 százalékos, a honvédelmi közalkalmazottak januártól átlagosan 20 százalékos béremelésben részesülnek január elsejével.
  • A központi közigazgatásban dolgozók esetében is 30 százalékkal emelkednek a bérek.

Soros György

  • Soros György már a rendszerváltozáskor úgy gondolta, hogy a választási eredményektől függetlenül ő fog kormányt alakítani és meg is üzente a győztes párt elnökének, Antall József miniszterelnöknek, hogy az SZDSZ-t be kell venni a kormányba.

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Index)