Eltűnt a menóra a szombathelyi zsinagóga elől

2018.12.28. 13:03

Ismeretlen tettes ellopta a holokauszt 4228 szombathelyi áldozata előtt tisztelgő emléktábla menóráját a szombathelyi Batthány téri zsinagóga elől, írja az Úgytudjuk és a Nyugat.hu. Bár a cikkek címében lopás van, egyelőre nem tudni, pontosan mi történt, lehet, hogy valaki nem lopás, hanem rongálás miatt tépte ki a helyéről, a Nyugat.hu is úgy fogalmaz, hogy "nem tudni, hogy kegyeletsértés, vagy fémgyűjtés áldozata lett".

Az Úgytudjuk hozzáteszi, hogy egyelőre nem tisztázott, mikor tűnhetett el, de az biztos, hogy 73 évig állt a helyén a menóra. Azt is írja a cikk, hogy alig másfél hónapja történt már incidens ugyanitt. Akkor a Szombathelyi Zsidó Hitközség Batthyány téri épületének üvegtábláját törte össze valaki.

"Annál az esetnél a környék térfigyelő kameráinak köszönhetően 72 órán belül a rendőrség látókörébe került két személy, akik kapcsolatba hozhatóak a bűncselekménnyel. Egyiküket gyanúsítottként ki is hallgatták", írták.

A Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, Márkus Sándor az MTI-nek azt mondta, nagyon fájdalmas és felháborító ami történt, hiszen az 1947-ben közadakozásból, az egykori zsinagóga előtt felépített emlékmű a haláltáborokban meghalt embereknek állít emléket. Hozzátette, nem tudni, hogy pontosan mikor szedték le és vitték el ismeretlenek a körülbelül hetven-nyolcvan centiméter magas és egy méter széles, öntöttvasból készült hétágú gyertyatartót.

Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI érdeklődésére közölte: az ügyben lopás gyanúja miatt indult nyomozás.