Erősen ittasan zúzták szét a Margit Híd keresztjeit

2018.12.27. 10:13
Két vádlott felelhet a tetteikért, egyikük figyelt, a másikuk a Dunába hajigálta a műemlék-kereszteket.

Szeptember 7-én két 19 éves férfi Pestről, Budára tartott a Margit Hídon. Erősen ittasak voltak, és úgy döntöttek, hogy inkább megrongálják a Margit hidat díszítő, Szent Koronát ábrázoló szobrokat. Csakhogy lebuktak és most a kerületi ügyészség büntetővégzés meghozatalát indítványozza vádiratában.

A vád szerint a férfiak a hajnali órákban, erősen ittas állapotban haladtak a műemléknek minősülő Margit híd déli járdáján. Egyikük többször felmászott a híd kerítésére, és a hidat díszítő kőkoronák közül nyolc darabról letörte a kőkeresztet. Társa ezalatt figyelte a környéket, hogy a rongálás zavartalanul megvalósulhasson. A vádlottak hat keresztet a Dunába dobtak, kettőt magukkal vittek. A rongálás a hídban több százezer forintos kárt okozott.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a vádlottak ellen műemlékre elkövetett rongálás bűntette miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az ügyészség az új büntetőeljárási törvény adta lehetőségként indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás tartása nélkül, az iratok alapján hozzon büntetővégzést a terheltekkel szemben. A bíróság egy hónapon belül dönt a büntetővégzés meghozataláról.