Füstgyertyát dobott a Sándor-palotára, bűnügyi felügyelet alá került

2018.12.23. 14:42 Módosítva: 2018.12.23. 15:53

Bűnügyi felügyelet alá helyeztek egy férfit, aki a megalapozott gyanú szerint 2018. december 21-én az éjjeli órákban, az I. kerület, Szent György téren tartott demonstrációt követően egy füstgyertyát dobott a Köztársasági Elnöki Hivatal – a Sándor-palota – falának. 

A Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy a rongálás minősített bűntette miatt őrizetbe vett gyanúsítottal szemben valóban szükséges és indokolt kényszerintézkedés alkalmazása, azonban jelen esetben elegendő a nyomkövető eszközzel biztosított bűnügyi felügyelet is.

A gyanúsítottal szemben egy másik büntetőeljárás is folyamatban van, mert egy korábbi demonstráción is garázda magatartást tanúsított. Emiatt reális a veszélye, hogy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követ el az ügyészség szerint.

Az ügyészi indítvány alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája elrendelte a gyanúsított bűnügyi felügyeletét 4 hónapra, azzal, hogy a terhelt nyilvános – köztük politikai jellegű – rendezvényen, felvonuláson, tüntetésen nem vehet részt.

A végzés nem jogerős, az ügyészség fellebbezett a gyanúsított lakására kiterjedő, és nyomkövető eszközzel ellenőrzött bűnügyi felügyelet elrendelése érdekében.