Orbán most épp kedvesen sorosozott

2018.12.23. 11:25

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott az osztrák oe24.at nevű portálnak, amely az Österreich nevű ingyenes osztrák bulvárlap online kiadása. Az Österreich fontos, konzervatív médium Ausztriában, a legutóbbi kampányban nyíltan Sebastian Kurtz mellé álltak, a lap főszerkesztője nemrég Orbánt egy publicisztikában rambo-diktátornak nevezte

Az MTI szemléje szerint az interjú jelentős része Orbán kedvenc témájáról, a migrációról szólt. Ennek keretében a kormányfő beszélt határvédelemről, migrációs útvonalakról, kőszívről, Afrikáról,  arról, hogy az EP-választáson szerinte mindenhol a migráció lesz a fő téma, Európa pedig az európaiaké. 

De más témák is szóba kerültek. Orbán elmondta, hogy már felvette a kapcsolatot Annegret Kramp-Karrenbauerrel. A CDU új elnökének írt levelében azt javasolta: pártjaik kezdjenek párbeszédet a múltbeli nézeteltérések felszámolására.

Sebastian Kurz osztrák kancellárról azt mondta: az osztrákok örülhetnek, hogy van egy "fiatal és mégis tapasztalt" kancellárjuk. Az uniós elnökséget olyannak látom, ahogy azt az osztrákoktól mindig megszoktuk: diplomatikus elegancia és sok bátorság - jelentette ki. Kurz és pártja egyébként megszavazta a Sargentini-jelentést. 

A kormányfő szerint Soros György egy "tehetséges magyar honfitárs", de megjegyezte: nincs jó véleményük egymásról. Ugyanakkor mindketten ugyanahhoz a nemzethez tartoznak, és "mi, magyarok senkit nem diszkriminálunk a vallása miatt" - tette hozzá arra a felvetésre reagálva, hogy a Soros-kampány kritikájával kapcsolatban "még az antiszemitizmus vádját is hallani lehetett". Ezután ismét elmondta, hogy Soros György szerinte migránsokat akar Európába telepíteni. 

A CEU Bécsbe költözésével összefüggésben a miniszterelnök kiemelte: a CEU-nak csak teljesítenie kell az összes törvényi rendelkezést, mint minden más egyetemnek Magyarországon. Orbán szerint Soros György budapesti egyetemén folytatódni fog az oktatás, és diplomákat fognak ott osztani. "Ismerem Sorost", ő nem az az ember, aki csak úgy elhagyja Budapestet - mondta a kormányfő. A CEU távozásával kapcsolatban ebben a videóban szedtük össze a legfontosabb történések.