Félreértés volt, hogy nem kell elsősegélyvizsga a jogosítványhoz

2018.12.22. 23:11 Módosítva: 2018.12.23. 13:39

FRISSÍTÉS:

Miután több olvasónk jelezte, hogy félreértés lehet, hogy a 2019-es évtől nem kell már elsősegélyvizsgát tenni a jogosítványszerzéshez, felhívtuk a Magyar Vöröskeresztet, akik a vizsgáztatást végzik. A Vöröskereszt szóvivője, Csali Annamária azt mondta az Indexnek, őket is meglepetésként érte tegnap a sajtóban felröppenő hír, ezért keresték az illetékes kormányszervet az ügyben. 

A Magyar Vöröskereszt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól azt a tájékoztatást kapta, hogy az információ a rendelet félremagyarázásán alapszik, és a vasárnapi nap folyamán ki fognak adni egy közleményt, amelyben részletesen tisztázzák, miről van szó. Ez egyelőre nem történt meg, de közben több szakmai portál is foglalkozott a dologgal.

A konszenzus szerint pusztán arról van szó, hogy korábban az elsősegélyes papír bemutatása a Közlekedési Felügyeleten a sikeres forgalmi vizsgáról szóló vizsgaigazolás megkapásának feltétele volt, most viszont csak a vezetői engedély kiadásának feltétele lett (a Közlekedési Igazgatási Hatóságnál). Az irányadó közlekedési igazgatási feladatokról szóló jogszabály egyébként már az év elején megváltozott, és - mint egy a kormányzati igazgatásban dolgozó olvasónk írta - nyár óta már nem kell bemenni Közlekedési Felügyeletre a jogosítvány kiállításához, ehelyett teljes egészében a kormányablak látja el a hatósági feladatokat. Ezzel egy felesleges úttól kímélték meg a vizsgázókat, amit a friss rendelet is rögzít. 

Még frissebb: Időközben megérkezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye, amelyben eloszlatja a kételyeket a kormány. Mint írják, a jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában.

EREDETILEG EZT ÍRTUK:

A Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendelet alapján 2019 januárjától nem lesz alapkövetelmény a jogosítvány megszerzéséhez az elsősegélyvizsga. A Napi.hu szúrta ki, hogy míg korábban a jogosítványt az szerezhetett, „aki a Kt. szerinti alapfokú iskolai végzettséget és az elsősegély-nyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást megszerezte”, addig a módosító rendelet szerint utóbbi most kikerül a szövegből.

"Hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet 5. § (5) bekezdésében az "és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást" szövegrész"

- áll a pontos szövegben. "A közúti elsősegélynyújtó ismeretek mellőzésével a tanuló vezetők körülbelül nyolc órányi - elméleti és gyakorlati - képzést "spórolnak meg"" - teszi hozzá a lap.