Márki-Zayt 800 ezerre büntették egy kórházra tett megjegyzése miatt

2018.12.20. 15:11

Elmarasztalta a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármestert csütörtökön a helyi kórházra tett kijelentései miatt.

A bíróság megállapította, a politikus megsértette az intézmény jó hírnevét, amikor tavasszal az országgyűlési választások kampányában két lakossági fórumon azt mondta "ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják", és több példát is sorolt az ellátás színvonalát kritizálva.

A bíróság nyilvános elégtételadásra, valamint nyolcszázezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alperest, és eltiltotta a további jogsértéstől.

Márki-Zay Péter elmondta, a választási kampány idején az egészségügy az érdeklődés középpontjába került. A választók a kórházzal kapcsolatos panaszaikkal keresték meg, a tőlük kapott információkhoz semmit nem tett hozzá, azokat úgy adta tovább, ahogy hallotta. Úgy fogalmazott, a kampány során csak néhány kiragadott példát említett, melyekkel közszereplőként kifejezett aggodalmát, véleményét illusztrálta.

A bíró ezekre az érvekre reagálva indoklásában kifejtette, közérdekű ügyekben mindenki kifejtheti álláspontját, Márki-Zay Péter azonban beszédeinek ebben a részében a kórházzal foglalkozott, szavai nem tekinthetők véleménynyilvánításnak a hazai egészségügy helyzetéről, írja az MTI.

A hódmezővásárhelyi polgármestert egyébként nemrég másfél millió forintra büntették  becsületsértés miatt.