Egy miniszter vezeti a Fidesz EP-listáját

2018.12.20. 13:14

A Fidesz elnöksége csütörtökön döntött a párt európai parlamenti listájáról. A névsort Trócsányi László igazságügyi miniszter vezeti.

A dolog elsőre meglepő lehet, hiszen Trócsányival kapcsolatban korábban olyan hírek szivárogtak, hogy Navracsics Tibor utódjának, vagyis EU-biztosnak szánja Orbán Viktor. A két dolog azonban azért nem zárja ki egymást, mert ha Trócsányi vezetésével sok szavazatot kap a lista, az Brüsszelben majd hivatkozhatnak a fideszesek Trócsányi legitimitására.

A Fidesz listáján a következő a sorrend:

  1. Trócsányi László
  2. Szájer József
  3. Járóka Lívia
  4. Deutsch Tamás
  5. Gyürk András
  6. Gál Kinga
  7. Hölvényi György
  8. Győri Enikő
  9. Kósa Ádám
  10. Bocskor Andrea
  11. Deli Andor
  12. Hidvéghi Balázs
  13. Tóth Edina
  14. Kovács István
  15. Erdős Norbert
  16. Rákossy Balázs
  17. Schanda Tamás
  18. Faragó Csaba
  19. Király Nóra
  20. Ékes József
  21. Losonci Gergely

Az előző ciklussal ellentétben tehát biztosan nem folytatja Tőkés László és Schöpflin György. Az, hogy hányadik hely a befutó, természetesen kérdés, de a fideszes forrásaink 12-14 hellyel számolnak. Olyan híreket is hallottunk, hogy Orbán Viktor a 60 százalékos listás eredményt tűzte ki célul, ami – az ellenzéki szereplés – függvényében akár 15 helyet is jelenthet.

A Fidesz a Facebook-oldalán azt írta, hogy az „európai parlamenti választásnak soha nem volt még akkora tétje, mint a 2019-es EP-választásnak lesz. A bevándorláspárti politikának véget kell vetni az Európai Parlamentben!" Illetve „a mi képviselőink számára mindig Magyarország és a magyar emberek képviselete lesz az első".