Orosz kémeket buktattak le és szorítottak ki Budapesten

2018.12.20. 11:43

2010 óta nagyjából 10 orosz hírszerzőt buktatott le és szorított ki a magyar elhárítás - írta a Direkt36. A lap az egyik akcióról részletesebben is beszámolt.

A GRU-ként ismert orosz katonai titkosszolgálat fedett hírszerzőtisztjét egy fővárosi parkban kapta el a magyar Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatét (KNBSZ) még 2016-ban. "Az orosz férfi hivatalosan egy egyszerű orosz diplomata volt, valójában azonban többek közt a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű neonáci félkatonai csoport felfegyverzésében segédkezett, és a gyanú szerint balkáni szervezett bűnözői körökkel állt kapcsolatban" - írta a lap, amely úgy értesült, hogy a rajtaütés annyira előkészített volt, hogy még a parkban csókolózó szerelmespár is beépített volt.

A GRU-hírszerző leleplezéséről a magyar katonai titkosszolgálat 2016. december 1-jén a magyar parlament nemzetbiztonsági bizottságát is tájékoztatta, amikor a KNBSZ megtartotta éves beszámolóját. Ebből kiderült a Direkt36 szerint, hogy a parkos jelenet nem egyedi eset volt:

"2010 óta nagyjából tíz orosz hírszerző hasonló lebuktatása és kiszorítása került szóba legalább említés szintjén a magyar parlament nemzetbiztonsági bizottságában".

Ezekben az esetekben mindig úgynevezett csendes kitiltás történt, vagyis a kémek tettenéréséről a kormány sosem tájékoztatta a közvéleményt. A csendes kitiltás lényeges eleme, hogy ezeket nem hozzák nyilvánosságra. Amikor Szijjártó Péter magyar külügyminisztert 2016-ban az Index megkérdezte, hány orosz diplomatát tiltott ki Magyarország, ezért válaszolhatta, hogy egyet sem.

Béres János, a KNBSZ főigazgatója a Direkt36-nak úgy reagált, nincs felhatalmazása nyilatkozni. A szolgálatot felügyelő Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt a lap kérdéseire.