Bemutatták, hogy nézne ki Budapest új városnegyede

D MTI20181219004
2018.12.19. 20:15

Kihirdették a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat eredményét szerdán, számolt be az MTI. A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes azt mondta, a kormány és Budapest olyan műveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére vállalkoznak.

Eszerint pedig megvalósul egy csaknem 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények jönnek létre, például egy 15 ezer férőhelyes atlétikai stadion. A tervpályázatot a Snohetta Innsbruck tervezőiroda nyerte.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke hangsúlyozta: az elmúlt húsz évben az a tendencia rajzolódott ki, hogy mind Pesten, mind Budán déli irányba terjeszkedik a város, mert arrafelé van egyrészt tér, másrészt közlekedési infrastruktúra. Dél-Pestet és Észak-Csepelt "aranytartaléknak" nevezte, óriási lehetőségnek, amellyel "okosan kell sáfárkodni".