Egy belvárosi étterem nemcsak enni ad a hajléktalanoknak, de munkát is kínál nekik

2018.12.17. 11:39 Módosítva: 2018.12.17. 14:23

Adventi ebédre hívtak meg hajléktalanokat vasárnap a Menza Étterembe. A fedél nélkülieknek azonban nemcsak enni adni szeretnének. Vidák László tulajdonos meg akarja mutatni a hajléktalanoknak, hogy milyen munkát végeznek ott, és felajánlja a meghívottaknak, hogy dolgozzanak nála, amennyiben lehetőséget látnak rá.

1426396 10152416939056978 1952189667 n
Fotó: Menza Étterem és Kávézó / Facebook

A Kerülj vissza mozgalom a  társadalom gondoskodását akarja kifejezni a hajléktalanok iránt, a munkalehetőséggel pedig társadalmi beilleszkedésüket akarja támogatni. A mozgalom keretében olyan munkahelyek jelentkezését várják, amelyek hasonlóan támogató közeget tudnak adni nehéz sorsú embereknek, közölte a Főpolgármesteri Hivatal. 

 

A Kerülj vissza elnevezésű mozgalom meghirdetése alkalmából Szentes Tamás, a hajléktalanellátás koordinációjáért és a nemzetiségi ügyekért felelős önkormányzati főtanácsadó azt mondta: a hajléktalan emberekről való gondolkodást új kontextusba kell helyezni. " Nem elégedhetünk meg azzal, hogy az utcán élőknek a lét minimális feltételeit biztosítjuk, vissza kell nyernünk ezeket őket a társadalom számára" - mondta.

Ennek első lépését az életvitelszerűen közterületen tartózkodókkal szembeni fellépés lehetőségét megteremtő törvény jelentette, "ugyanis ez a változás ösztönzi a hajléktalanokat az ellátórendszerekkel való kapcsolatfelvételre, ami első lépése lehet a krízishelyzetük megszüntetésének".  Szentes szerint a hajléktalanok problémái nemcsak a szociális ellátórendszer eszközeivel, hanem jelentős részben egészségügyi szolgáltatásokkal is kezelendők.