A Belügyminisztérium kéri az ellenzéki pártokat, működjenek együtt a tüntetést biztosító rendőrséggel

2018.12.16. 13:32

"A hatályos jogszabályok és a Belügyminisztérium ellentmondást nem tűrő elvárásai szerint Magyarország rendőrsége pártbefolyástól mentesen látja el feladatait. Így készül és fogja végrehajtani a 2018. december 16-án a Budapest XIV., Hősök teréről a Budapest V., Kossuth térre átvonuló bejelentett gyűlés biztosítását"

- írja közleményében a Belügyminisztérium, ami egyben reakció az ellenzéki pártok mai közös közleményére, amit a Belügyminisztériumnak és a rendőrségnek címeztek, azt kérve, emeljék ki a tüntetésen valószínűleg felbukkanó provokátorokat, és végezzék szakszerűen a munkájukat.

A Belügyminisztérium közleménye úgy folytatódik: 

"A rendőrség az elmúlt héten a fővárosban előzetesen bejelentett vagy előzetes bejelentés nélkül tartott demonstrációk biztosítása során nem tekintette provokátornak azokat a politikusokat, közéleti szereplőket, akik a gyűléseken rendbontó magatartást tanúsítottak és nem a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolták. Az Országgyűlés épületét védő rendőrsorfalra támadtak, megpróbálták azt áttörni. Eltűrték vagy részesei voltak a biztosításban résztvevő rendőrök tojással, pirotechnikai eszközökkel, különféle tárgyakkal történő megdobálásának, és ezzel 15 szolgálatát teljesítő rendőr sérülését okozták.

A rendőrök - esküjükhöz híven - tették és teszik a dolgukat, minden törvényes eszközzel óvják és védik a közrendet. A gyűlések szervezői vagy "az annak tekintett személyek" ugyanakkor rendre megsértik a gyülekezési jog gyakorlására vonatkozó jogszabályokat. Sem ők, sem a rendezők egyetlen alkalommal nem zárták ki, távolították el a rendbontókat a gyűlésekről - és erre egy esetben nem kérték fel a rendőrséget. Amikor befejezetté nyilvánították a gyűléseket, közülük páran részt vettek az utcai vandalizmusban.

A Belügyminisztérium felszólítja a gyűlés szervezőjét és az ellenzéki pártok ma kiadott közleményét aláíró politikusokat, hogy tartsák és tartassák be a demonstráció résztvevőivel Magyarország törvényeit, a rend fenntartásában működjenek együtt a rendezvényt biztosító rendőrséggel."

A belügy által említett közleményben a pártok és képviselők azt írták, "az ellenzéki pártok megbízható forrásból úgy értesültek, hogy a kormány érdekében provokátorok és más kétes elemek készülnek megzavarni a mai, rabszolgatörvény elleni tüntetést. Az ellenzék nem kér a Fidesz által felkért provokátorokból!

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független parlamenti képviselők azt követelik Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy biztosítsa a magyar állampolgárok békés gyülekezéshez való jogát! Elvárjuk, hogy a Rendőrség kiemelje a tömegből a provokátorokat és a jogszabályoknak megfelelően járjon el velük szemben. Azt kérjük a tüntetőktől, hogy ne üljenek fel a provokációnak és őrizzék meg a tüntetés békés jellegét."

Frissítés: Nyilvánvalóan fájóan hiányzott a hírből Soros György neve, de szerencsénkre Gulyás Gergely is megszólalt. "a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség "törvényesen és arányosan" intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között "Soros György kitartottjai" nagy számban vannak jelen" - írja az MTI.