Sopronban már 17 centi hó esett

MG 771
2018.12.15. 07:39 Módosítva: 2018.12.15. 12:23

Országszerte havazik, a pénteken elindult hóesés kitart szombaton is. Az előrejelzések szerint a havazás estig kitart, a keleti határnál vegyes formájú csapadék (havas eső, fagyott eső) sem kizárt. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hóréteget hordhatja a szél – írta a Met.hu. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. Késő este 0, -3 fok valószínű.

Szombat délelőtt az OMSZ elsőfokú figyelmeztetést adott ki havazás miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére. Hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére.

Az OMSZ délben kiadott jelentése szerint eddig a legtöbb hó Sopron Brennbergbányánál esett, 17 centi. De Sármelléken is 15, Somogyhatvannál 12, Pákán 10, Kékestetőn 8 centinyi hóréteget mértek.

varho
Grafika: Időkép

A havazás vasárnap napközben keletre, északkeletre szorul vissza, miközben a hőmérséklet is több helyen fagypont fölé emelkedik és északkeleten havas eső is valószínű, így jelentősebb hógyarapodás már nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 2 fok között alakul.

Péntek délután óta 40 baleset történt

A meteorológiai előrejelzések szerint akár 15-20 centiméter friss hó is hullhat (a legtöbb a keleti, délkeleti országrészben), ezért a katasztrófavédelem arra kéri a gépjárművezetőket, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Azt is kérték, hogy mindenki tankoljon a szokásosnál többet.

A havazás miatt ugyanis péntek délután óta 40 közlekedési balesethez riasztották a tűzoltókat, egy ember meghalt Kerekegyházánál, többen megsérültek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombat reggel az MTI-vel. Leggyakrabban az útról lesodródott, árokba csúszott, összeütközött járművekhez riasztották a tűzoltókat.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerint a havazás elsősorban az ország déli részének mellékúthálózatán jelenthet nagyobb problémát.

Az aktuális útviszonyok az http://utinform.hu oldalon tájékozódhatnak.

Több vasútvonalon késnek a vonatok

A MÁV tájékoztatása szerint a havazás és jegesedés miatt több vasútvonalon is késnek a vonatok, de délután 2 óra után már nem volt olyan vonal, ahol 15-25 percnél nagyobb lett volna a késés a belföldi járatokon. Ugyanakkor a havazás miatt az Ausztria felől érkező külföldi járatok átlagosan 10-20 perccel később lépnek be a határon.