Továbbra is közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvénnyel szemben

2018.12.13. 15:10

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke összehívta az ellenzéki vezetőket és független képviselőket csütörtökön, hogy továbbra is közösen lépjenek fel a szerdán a parlamentben elég kemény körülmények között elfogadott túlóratörvénnyel szemben. Az egyeztetések első eredménye egy levél a köztársasági elnöknek.

Nálam az egész ellenzék, innen együtt gondolkodunk tovább! Egységben az erő!
Nálam az egész ellenzék, innen együtt gondolkodunk tovább! Egységben az erő!
Fotó: Dr. Tóth Bertalan / Facebook

Az Ádernak címzett levélben azt írták, a törvény tárgyalása a demokrácia megcsúfolásaként fog bevonulni a történelembe, a törvény maga pedig kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat. A törvény társadalmi elutasítottsága rendkívül magas, egy reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 83 százaléka nem kér belőle.

Azt írják, már a törvény tárgyalása során szabályokat sértettek, például azzal, ahogy megvonták a szót az ellenzéki képviselőktől. Szerintük alaptörvény-ellenes az ülést levezető elnök gyakorlata, ami közjogi érvénytelenséget eredményez. Majd felhozták második példának, amikor az ellenzék több mint kétezer módosítóról akart külön szavazást, majd a Fidesz behúzta egy szavazás alá őket. 

A szerdai zárószavazást pedig egyenesen a jogállamiság gyásznapjának nevezik, és kiemelik, hogy a képviselői kártyák nélkül is lehetett szavazni a házban, így nem megállapítható, az adott gépen ki adta le a szavazatát. 

Majd felhívják Áder János köztársasági elnök figyelmét arra, hogy amennyiben az elé kerülő törvény ellentétes az alaptörvénnyel, akkor köteles azt megküldeni az Alkotmánybíróságnak, azaz alkotmányos vétót emelnie. Egy ilyen körülmények között tárgyalt, majd megszavazott törvény kihirdetése alkotmányos demokráciában nem elfogadható, írták.

Az aláírók pedig: Tóth Bertalan, MSZP, Szabó Tímea, Párbeszéd, Vadai Ágnes, Demokratikus Koalíció, Ungár Péter, LMP, Mirkóczki Ádám, Jobbik, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők.