Somogyban közérdekű munkát változtatták szabadságvesztésre néhány esetben

2018.12.13. 08:59

A Somogy Megyei Főügyészség megvizsgálta a közérdekű munka büntetések végrehajtásával és szabadságvesztésre történő átváltoztatásával kapcsolatban.

Somogy megyében 2018. szeptember 30.-ig összesen 316 közérdekű munka büntetés végrehajtása fejeződött be, melynek 65 %-ában az elítéltek a büntetést ledolgozták,

azonban 62 esetben a büntetés-végrehajtási bírónak a közérdekű munkát szabadságvesztésre kellett átváltoztatnia, mivel az elítéltek önhibájukból nem végezték el a büntetésként kirótt munkát.

A törvényi előírások szerint munkahelyként az elítélt lakcímén vagy tényleges tartózkodási helyén lévő, elsősorban a foglalkoztatói nyilvántartásban szereplő munkahelyet kell kijelölni. Azonban ha egy településen nincs más munkahely, vagy az a foglalkoztatást nem vállalja, akkor a helyi önkormányzati szervek, ezek intézményei, illetve gazdálkodó szervezetei kötelesek a munkavégzés helyét biztosítani. A vizsgálat szerint a városok és nagyobb települések esetében több munkahely is rendelkezésre áll. 

A vizsgálat szerint a munkahely kijelölése a kisebb településeken problémát jelent, különös tekintettel arra, hogy a törvényi kötelezettségük ellenére számos polgármesteri hivatal elzárkózott az elítéltek foglalkoztatásától, ami azt eredményezte, hogy az elítéltnek a lakóhelyétől távol kellett a büntetést ledolgoznia.

Ezért Somogy Megyei Főügyészség büntetés-végrehajtási ügyészei több önkormányzat figyelmét is felhívták a törvénysértő gyakorlat megszüntetésére, melynek eredményeként az addig vonakodó polgármesteri hivatalok vállalták az elítéltek foglalkoztatását.

A Somogy Megyei Főügyészség fellépése következtében több elítélt is lakóhelyén tudja teljesíteni a közérdekű munka büntetésben foglaltakat, így a kedvezőbb büntetési végrehajtási körülmények miatt remélhetőleg egyre kisebb számban kell az ügyészeknek a szabadságvesztésre átváltoztatásra indítványt tenniük.