Egy harmadik Airbust és további repülőket is vesz a honvédség

2018.12.11. 23:54 Módosítva: 2018.12.11. 23:54
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egy harmadik Airbust és további repülőket is vesz a honvédség

Arra a kérdésre, miért használja Orbán Viktor is a katonai célú Aribusokat, a miniszter azt mondta: ez is honvédségi feladat.

2384 · Dec 11, 2018 11:54pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A meglévő két Airbus mellé vesz a honvédség egy harmadikat is, valamint vásárolnak még három teherszállító repülőt, mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter az RTL Híradójának. Benkő arról is beszélt, hogy a második Falcon 7X típusú repülő csak átmenetileg szerepel polgári lajstromszámmal a nyilvántartásban.

A Zoom.hu a múlt héten írta meg, hogy a honvédelmi minisztérium titokban vett egy második Falcon 7X típusú repülőt is. Ezt a típust alapvetően az üzleti életben, business jetként használják, azonban a honvédség szerint Magyarországon katonai gép lesz belőle.

Ennek azonban a korábban vett első Falcon 7X-szel szemben polgári lajstromszáma volt, és a Honvédelmi Minisztérium akkor kiadott közleményében nem tért ki arra, hogy ha katonai gépet vettek, ez miért van így.

Benkő Tibor most azt mondta, amíg a katonai felszerelését, berendezését nem oldják meg, addig így marad, utána kerül át kap katonai lajstromjelet. Az RTL szerint tavasszal állhat hadrendbe. Benkő azt mondta, hogy a gép beszerzését még 2016 végén hagyta jóvá a honvédelmi és rendészeti bizottság.

Februárban két Airbus A319-es érkezett a kecskeméti katonai repülőtérre, majd nyáron kiegészült a flotta az első Dassault Falcon 7X-szel, most pedig a másodikkal is.

Miután az RTL rákérdezett, hogy a katonai célra vett Airbusokat miért használja Orbán Viktor miniszterelnök is, Benkő azt mondta, ez is honvédségi feladat. Szerinte 2005-ben öt minisztérium hozott egy együttes utasítást, ami meghatározza, hogy a védett személyeket légi úton a magyar honvédség köteles szállítani.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke korábban Orbán Viktor izraeli útjánál azt mondta, hogy a kormány a honvédségtől kölcsönkérte az egyik Airbust. Havasi akkor a költségekkel magyarázta, hogy „inkább a Honvédségnek, és nem egy külföldi légitársaságnak fizetünk".