Kovács Zoltán visszakérdez: beszél bárki magyarul a New York Times szerkesztőségében?

2018.12.06. 10:30
Kovács Zoltán elismerően szólt az Index.hu médiapiaci súlyáról is.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára válaszolt a New York Times és a Guardian Magyarországgal foglalkozó cikkeire az abouthungary.com oldalon.

A politikus és kommunikációs szakember nemcsak Magyarországgal foglalkozik az írásban, hanem arra is rámutat, hogy a baloldali lapok számára sötét időszak az, amikor a világ három nagyhatalmát – az Egyesült Államokat, Brazíliát és Indiát – is szélsőjobboldalinak tartott elnök vezeti.

A brit lap CEU-val foglalkozó írásával kapcsolatban a volt kormányszóvivő rávilágít: annak szerzője a CEU egy volt professzora. A kormánypárti média, így a 888.hu kommentárja szerint (az amúgy a CEU-n végző) Kovács jól helyretette a „manhattani klikket" (angolul Manhattan clique) és a hozzájuk kapcsolódó brit lapot, amikor megmondta, hogy az intézmény teljes mértékben akkreditált Közép-európai Egyetemként még mindig szabadon működik Magyarországon. Ez az érvelés azért némileg álságosnak tűnik.

Ugyanakkor számunkra rendkívül kedves, ahogyan Kovács Zoltán a sajtószabadság magyarországi állapotát igazolta. A cikket olyan érzés volt olvasni, mint amikor egy bajnokcsapatnak zúg a lelátón a „ti vagytok a legnagyobbak, hej, hej!".

Az államtitkár ugyanis leszögezte, hogy a legnagyobb tévécsatorna (az RTL Klubra gondolhatott) és a legnagyobb online termék ma is kritikus. Utóbbi összefüggés alapján alighanem egyértelműen az Indexre tekintett piacvezetőként, hiszen például az Origóra aligha gondolt kritikus termékként az államtitkár. 

Kovács Zoltán ezenkívül hiányolta, hogy az angolszász lapok miért nem írnak arról semmit, hogy a magyar kormányoldali médiának milyen meggyőző a nézettsége; eközben oda is mordult egyet a New York Timesnak:

„Beszél ebben a szerkesztőségben legalább egyetlen ember magyarul?"