A kormány százezer forintot adna a gyermeküket otthon ápoló szülőknek

2018.11.20. 21:32

Beadta törvénymódosító javaslatát az emberi erőforrások minisztere kedden, amely bevezeti a gyermekek után járó ápolási díjat, írja a HVG. Eszerint

százezer forintban maximalizálnák a gyermeküket ápolók juttatásait.

Erről egyébként Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár már beszélt korábban.

A díjra az jogosult, aki olyan vér szerinti vagy örökbefogadott gyerekről gondoskodik otthon, aki súlyos fogyatékossága miatt nem tudja saját magát ellátni. Az otthongondozás időtartama beleszámít a nyugdíjba.

A lap szerint a most beadott javaslat a "gyermekek otthongondozási díja" néven vezetné be az új támogatási formát. 2019-ben ez 100 ezer forint lenne, utána az országgyűlés a költségvetés részeként fog az összegről dönteni. 

Ha valaki több gyerekről gondoskodik egyszerre, az 150 ezer forintra jogosult. 

Nem kaphat viszont gyermekgondozási díjat az, akinek rendszeres pénzellátása meghaladja a 100 ezer forintot, aki napi 4 óránál többet dolgozik, vagy aki nappali képzésben vesz részt. 

Az ápolási díj is nőni fog azoknál is, akik nem a gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat látják el otthon, írja a HVG. A javaslat szerint a havidíj a költségvetésben meghatározott összeg 115 százalékára emelkedik, emelt összegű ápolási díj esetében 173 százalékra, kiemelt ápolási díjnál pedig 207 százalékra.