Gruevszki miatt bekérették Magyarország macedóniai nagykövetét

2018.11.19. 21:29

Bekérették a macedón külügyminisztériumba hétfőn Dux Lászlót, Magyarország szkopjei nagykövetét, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ügyében. A macedón külügyi tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta, írta az MTI.

Dimovszki azt mondta, remélik, hogy Magyarország „a jó kétoldalú kapcsolatok, valamint a jogállamisággal összefüggő európai értékek és elvek szellemében fog cselekedni",

haladéktalanul elutasítja az elítélt szökevény, Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmét, és kiadja őt Macedóniának, hogy ott letöltse börtönbüntetését.

Német Zsolt: Örömmel fogadták a magyar álláspontot

Eközben Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a macedón parlament elnöke „örömmel nyugtázta a magyar álláspontot"  Gruevszki ügyében. Német és Talat Dzsaferi a kanadai Halifaxban a NATO Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszakán találkoztak. Német szerint ő elmondta: a Gruevszki-ügyet Budapest jogi kérdésnek tekinti, a menedékkérelem elbírálása nem változtat Magyarország Macedónia iránti elkötelezettségén. Talat Dzsaferi ennek örült, és elmondta, hogy országa örömmel fogadta és fogadja Magyarország támogatását a NATO-csatlakozáshoz.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Zoran Zaev macedón kormányfő ezután kijelentette:

Macedónia már kezdeményezte a politikus kiadatását, Szkopje mindent megtesz annak érdekében, hogy Gruevszkit hazaszállítsák.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Gruevszki egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani, a magyar kormánynak azonban nem volt semmilyen szerepe abban, hogy az említett külképviseletre eljusson.

Szerinte a magyar hatóságok ezen a képviseleten találkoztak először az üggyel a Macedóniával szomszédos egyik országban, onnan pedig Gruevszki

teljesen legálisan, a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelve jutott el Magyarországra, minden határátlépése törvényes volt.

Az albán rendőrség szerint a volt macedón kormányfő kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába – közölte az albán rendőrség szóvivője múlt pénteken az AFP francia hírügynökséggel.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök aznap kijelentette, a Nikola Gruevszki meneküléséről megjelent hírek és információk megerősítették, hogy a volt kormányfő Albánián és Montenegrón keresztül jutott Magyarországra.