40 év után ítéltek el népirtásért két vörös khmer-vezért

2018.11.16. 11:29

Népirtásért, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték pénteken a phnompeni nemzetközi törvényszéken a még életben lévő két vörös khmer vezért.

Nuon Cheát, a vörös khmerek fő ideológusát, Pol Pot diktátor helyettesét és Khieu Samphant, az 1975-től 1979-ig fennálló rendszer államfőjét már 2014-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték emberiesség elleni bűncselekményekért, de akkor a városi lakosság tömeges vidékre költöztetése, és sokak eltüntetése miatt ítélték el.

Nil Nonn bíró az új ítélet pénteki ismertetésekor megállapította, hogy a vörös khmerek népirtást követtek el az ország vietnami és a muzulmán vallású csam kisebbsége ellen is. A bíróság Khieu Samphant bizonyítékok hiányában felmentette a csamok elleni népirtás vádja alól, de őt is bűnösnek találta a vietnamiak elleni népirtás vádjában.

A 92 éves Nuon Cheát mentőautó, a 87 éves Khieu Samphant pedig furgon vitte a törvényszékre a közeli börtönből. Mindketten jelen voltak az ítélethirdetés kezdetén, de mivel Nuon Cheának szívbetegsége van, eljárás közben átvitték egy másik terembe. (MTI)