Füstködriadót rendeltek el Miskolcon

2018.11.09. 14:05 Módosítva: 2018.11.09. 16:06

Tovább romlik a levegő minősége Miskolc fölött, az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a tájékoztatási küszöbértéket ezért Kriza Ákos polgármester pénteken elrendelte a  tájékoztatási fokozatát - közölte az MTI.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban a levegőminőség javulása nem várható. A polgármester arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg ne használják autóikat, főleg a dízeleket, utazzanak villamossal, autóbusszal.

Mérsékelni kell a szén, fa és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, ha van lehetőség gázfűtésre, inkább azt használják, ne égessenek hulladékot, műanyagokat.

Ameddig a riadó tájékoztatási fokozata tart, tilos az avar és kerti hulladék égetése is.

Három városban nagyon rossz a levegő

Három városban egészségtelennek, és több másik településen kifogásoltnak minősítették a levegő minőségét pénteken. 

A levegőhigiénés index alapján Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza levegőminősége egészségtelen, kifogásolt Budapest, Eger, Kazincbarcika, Kecskemét, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Szolnok, Szombathely, Vác, Várpalota és Veszprém levegője - írták a Tisztifőorvos Facebook-oldalán.

Felhívták a figyelmet, hogy a helyes fűtéssel sokat lehet tenni a levegőminőség javulásáért, a saját és a környezetében élők egészségének megóvásáért. A helyes fűtési módokról bővebb információt található a Fűts okosan! kampány oldalán olvashat, vagy itt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint "egyetlen háztartás kéménye is sok száz ember környezetét füstölheti be". Különösen a jelenlegi nyugodt, késő őszi időjárási helyzetben. 

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.