Kiss-Rigó László püspök: NER? Az micsoda?

DROTI20170107006
2018.11.09. 08:59

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke a Magyar Hangnak adott interjút, majd később, amikor meglátta leírva, mégis meggondolta magát, és a sajtófőnökén keresztül üzenve le akarta tiltatni. A most pénteken megjelenő lap a "bevett gyakorlatnak és a jogszabályoknak is megfelelve" lehozta az interjút, amelyben Orbán Viktorról, a NER-ről, a Mol-vezérrel való barátságáról is beszélgettek a püspökkel.

Kiss-Rigót először a beszervezésekről kérdezték: a témával foglalkozó történész, Ungváry Krisztián annak idején róla is megírta, hogy beszervezték, majd egy későbbi perben nem nyert bizonyítást az állítás. A püspök azt mondta, tudták, hogy figyelik őket, de nem foglalkoztak különösebben vele, a beszervezésről pedig úgy fogalmazott:

egyszer kaptam egy levelet az útlevélkérelem ügyében, hogy menjek be az illetékes hivatalba a Népköztársaság útjára, ma Andrássy út. A különös az volt ebben, hogy ezt megelőzően nem adtam be kérelmet. Nem tulajdonítottam jelentőséget ennek a dolognak, ám nem sokkal később érkezett egy újabb levél, amelyet aztán odaadtam Lékai László bíboros úrnak. A történetnek nem lett folytatása. Ilyen megkeresések voltak, de ezen túlmenően beszervezni nem akartak. Ami Ungváry Krisztián vádjait illeti, állításait érdemben nem tudta alátámasztani.

Arra a kérdésre, hogy az egyház mit tesz az ügynökakták nyilvánosságra hozatala érdekében, amit ő maga is szorgalmazott korábban, Kiss-Rigó csodálkozásának ad hangot, szerinte ő ilyet nem nyilatkozott.

Ez a téma zavarkeltésre jó. Ott lehet érdekes, ahol valamilyen ideológiai céllal használnák fel az információkat. Számomra az ügynökmúlt sosem volt kérdés. Egyébként pedig nem hinném, hogy a hívőket különösebben érdekelné az ügynökkérdés. De arra büszkék vagyunk, hogy az egyház hivatalos személyei közül kevesebben voltak érintettek, mint más szervezetekben.

A püspöktől megkérdezték azt is, szerinte az egyházi ügynökakták nyilvánosak lesznek-e egyszer, mire azt feleli, hogy több, ezzel foglalkozó tudományos munkát látott már,

ez tehát folyamatban van. Ezt annyival egészíteném ki, hogy előbb-utóbb mindent megtudunk. Persze nem biztos, hogy a földi élet keretein belül.

Kiss-Rigótól a Magyar Hang újságírója megkérdezte azt is, szerinte melyek ma a magyar társadalom legégetőbb problémái, amelyekkel a politikának vagy az egyháznak is foglalkoznia kellene. Szerinte a józan ész előtérbe helyezése a legfontosabb, ebben látja a legnagyobb hiányosságot. Miután az újságíró ismét felteszi a kérdést azzal, hogy konkrét társadalmi problémákra kérdez rá, Kiss-Rigó megismétli a józan ésszel kapcsolatos állítását:

Szerintem a józan ész hiánya a legnagyobb, társadalmi szintű probléma.

De az újságíró nem hagyja magát, harmadszor is rákérdez a dologra, mondván lelkipásztorként tényleg a józan ész hiányával találkozik-e a leggyakrabban. "Szociális problémákat, szegénységet, lakhatási, egészségügyi problémákat nem lát?" - hangzik a kérdés. Mire a válasz:

A legtöbbször azt látom, hogy a józan ész hiányzik. Örök emberi problémával állunk szemben. Meggyőződésem, hogy a valódi értékeket kell felismerni józan ésszel. Ha ez megvan, akkor az összefogás szükségességét is meglátják és ez elvezet a közös cselekvéshez. Erre van szükség a politika, a közélet, a szociálpolitika, a kultúra terén is.

A Magyar Hang újságírója felteszi a kérdést a püspöknek, hogy miért ilyen aktív pártpolitikai porondon. Mint mondja, többször a Fidesz mellé állt nyilvánosan, 8 éve Lázár János kampányrendézvényén tűnt fel, és azóta is többször megjelent Orbán Viktor társaságában.

Nem álltam a Fidesz mellé. Felvetődött a kérdés, hogy mely politikai erő áll ki a leginkább a keresztény értékek mellett. Egy egyértelműen a Fidesz volt akkor és azóta is. Az egyház vezetőinek ugyanúgy kötelességük erről beszélni, mint ahogy minden jóérzésű embernek.

Kiss-Rigó kiáll a hódmezővásárhelyi Németh László plébános mellett is, aki szerinte mindössze egy tévedést korrigált akkor, amikor a választási kampányban nyíltan a fideszes polgármester-jelöltre való szavazásra buzdított, Márki-Zay Péterrel szemben.

Mindössze annyit igyekezett egyértelművé tenni, hogy Márki-Zay Pétert - bár a plébánia világi vezetőjeként ténykedik - nem az egyház jelölte a város vezetésére.

Szerinte nem szerencsétlen és helytelen dolog a misét kihasználni pártpolitikai iránymutatásra.

Nem szerencsétlen, hanem kötelességszerű volt a megnyilatkozás.

A lap felveti, hogy "Önről közismert, hogy Orbán Viktor miniszterelnök barátja". Kiss-Rigó először visszautasítja a feltételezést, mondván, "honnan veszi ezt", majd amikor az újságíró emlékezteti rá, hogy sokszor látják őket együtt, rendszerint focihoz köthető eseményeken, a püspök már azt feleli, hogy "a miniszterelnök urat régóta ismerem, ez igaz". A megismételt kérdésre, miszerint barátok-e, azt mondja

ezt kérdezze meg a miniszterelnök úrtól. Én nem vagyok arra méltó, hogy nyilatkozzak híres, általam tisztelt emberekről, hogy ők minek tekintenek engem. Szinte mindenben egyetértünk, és erkölcsileg megtisztelő számomra, hogy ilyen embert támogathatok.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor kikéri-e Kiss-Rigó tanácsát, azt feleli, hogy "volt rá példa az elmúlt 10-20 évben". Amikor felvetik neki, hogy mondott-e véleményt a Soros-kampányról, azt feleli, hogy nem foglalkozik pártpolitikai kampányszervezéssel, de

tény, hogy a Soros György által vallott ideológia nagyon veszélyes az egész emberiségre nézve. Fel kell venni a megfelelő módon a küzdelmet ellene, ez kötelességünk.

Kiss-Rigó szerint a kormány sokat tesz a valódi menekültek ügyében, a keresztényeket és az az igazán üldözötteket anyagilag és más módon is segíti. Ahogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye is, amikor az elmúlt években 120 millió forinttal támogatta nigériai és indiai diákok orvosi tanulmányait. Szerinte valóban sok félelmet keltettek "egyesek" a kampány során, "de értelmes ember nem ijed meg ilyesmitől".

Nincs meg a józan ész. Tudjuk, hogy milyen mélységre süllyedtek egyes ellenzéki pártok a témában.

Arra a kérdésre, hogy a kormány részéről nem látott-e ilyesmit, azt feleli,

olyan mélységben nem, az biztos.

Arra a felvetésre, hogy négy éve az ő személyes közbenjárására lett a Fidesz által is támogatott polgármesterjelölt Kothencz János, azt mondja, hogy Kothencz óriási közszolgálatot végez hosszú évek óta. Bár azt sajnálja, hogy egy ekkora városban nem akadt más, keresztény értékeket szem előtt tartó jelölt.

Az igazán izgalmas kérdés azonban csak ezután következik, miszerint a Szeged-Csanádi Egyhágymegye több szokatlan tevékenységet is folytat, mint például a fociakadémia-projekt, amiben 9,4 milliárd forintért épül stadion, konferencia-központ és hotel. Kiss-Rigó szerint a Grosics-akadémia akkor indult, amikor nem volt még sem állami támogatás, sem tao, teljesen önerőből tették meg az első lépéseket. Szerinte a jövő nyáron elkészülő beruházásnak az egész város haszonélvezője lesz, hiszen tízezer diák tanul egyházi iskolában, és sport mellett közéleti, kulturális eseményeknek is otthont ad majd a létesítmény.

Arra a kérdésre, hogy milyen jövőképet lát az NB III.-ban a feljutásért küzdő csapat előtt, amikor nyolcezer férőhelyes stadiont építenek, azt feleli,

hívő ember számára az igazi jövőkép a végső pálya. Az a pálya, hol már mindenki be van válogatva a csapatba, ahol a játék a legfőbb öröm, és nincs sem piros, sem sárga lap.

Arra a kérdésre, hogy de mégis mi szükség van egy ekkora létesítményre, azt feleli, hogy

ez nem sport, nem labdarúgás kérdése, hanem sokkal többről van szó. Erről majd beszéljünk úgy három év múlva.

Mint elmondja, az egyházmegye fennállásának közelgő ezer éves évfordulója alkalmából érkező 20 milliárd forint másik felét ingatlanfejlesztésekre fogják költeni: egyetemi kollégiumi helyek bővítésére és a Tóth Péter-palota felújítására, mely egyházi épület.

A Magyar Hang újságírója megkérdezi Kiss-Rigótól azt is, hogy van-e állandó belépője a felcsúti arénába, ahol sokszor szokták látni a VIP-páholyban. A püspök azt mondja, nincs, de rendszeresen meg szokták hívni, csak ő nem mindig tud menni, mert a meccsek gyakran egy időben vannak a Szeged 2011 meccseivel.

Kiss-Rigó elismeri, hogy Hernádi Zsolt, MOL vezérigazgatónál szokott megszállni, amikor Esztergomba megy, nem pedig az érseki palotában, mivel Hernádit régóta ismeri. Majd megkérdezi, hogy "de ez kinek érdekes". Az újságíró azt mondja, hogy "a közéleti kapcsolatai, beágyazottsága az érdekes. Úgy tűnik, hogy ön nem csak a katolikus egyház, hanem a NER püspöke is." Mire Kiss-Rigó

- az micsoda?

- A Nemzeti Együttműködés Rendszere.

- Ez valami jogi dolog?

Ezután az újságíró felvilágosítja Kiss-Rigót a NER-ről, majd megkérdezi tőle, hogy tényleg most hall-e először erről, mire a püspök azt feleli,

az én hálózatomnak, kapcsolati tőkémnek a tagjai Krisztus titokzatos testének a tagjai. És Isten országáé. Akik ezzel kapcsolatban vannak, azokkal én is szeretnék kapcsolatban lenni.

(Borítókép:  Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök szentmisét mutat be Gyulán a németvárosi Szent József-templomban 2017. január 7-én. - f otó: Rosta Tibor / MTI)