Bajnai megszólalt: Lassan ölő daganat fenyegeti az országot

2018.10.18. 05:09
Bő, háromoldalas elemzést publikált a HVG-ben Bajnai Gordon volt miniszterelnök arról, hogyan látja az ország jövőjét. Bajnai szerint az ország egyre szegényebb és jelentéktelenebb lesz a jelenlegi keretek között, és Orbán Viktor rendszere a legnehezebben helyrehozható kárt a fejekben és a lelkekben okozza.

2014-es visszavonulása óta nem nagyon szerepel a közéletben Bajnai Gordon volt kormányfő, aki jelenleg külföldön nemzeti befektetéssekkel dolgozik. Most a HVG-ben publikált egy elemzést arról, hogyan látja Magyarország helyzetét, és hogy a nemzetközi tendenciákat figyelembe véve milyen jövőt jósol az országnak.

Spoilerezés nélkül is könnyen kitalálható, hogy Bajnainak nincs jó véleménye arról, amilyen irányba Orbán Viktor viszi az országot. Bajnai szerint

Magyarországot 2008-cal szemben ma nem a hirtelen szívhalál fenyegeti, hanem a lassan ölő daganat.

Szerinte az amúgy is fogyatkozó magyarság számára „nemzeti katasztrófa" a lakosság bő öt százalékának elvándorlása, tartós külföldre települése". Hiszen az elvándorlók zöme a legképzettebb és/vagy legvállalkozóbb kedvű korosztályokból kerül ki. Bajnai szerint a felsőoktatás folyamatos züllesztése" ráadásul ösztönzi a tehetséges fiatalok elvándorlását, a tudás kiáramlását.

Eközben a hazai, egyre súlyosabb munkaerőhiány befékezheti a beruházásokat, a gazdasági felzárkózást, tarthatatlanná teszi a „tartalékaitól 2010-ben megfosztott nyugdíjrendszert".

Hosszú távon lényegesen kisebb, szegényebb és jelentéktelenebb Magyarország képét vetíti előre.

Bajnai úgy látja, a jelenlegi rendszer emellett a legnehezebben helyrehozható kárt a fejekben és a lelkekben okozza". A volt miniszterelnök szerint a hatalom megőrzéséhez, illetve a valós problémák és az államosított korrupció" elfedéséhez nélkülözhetetlen a választók folyamatos agymosása és manipulációja".

Azonban szerinte azok a népek, amelyek nem értik és értelmezik helyesen a világot, védtelenné válnak a következő válság ellen, végtelen helybenjárássá teszik saját szenvedésüket".

Félő, hogy a lenyúlást, a megfélemlítést, a kontraszelekciót, a földesúri viszonyokat, az öncenzúrát és az ipari méretű hazudozást ismerős normaként követő relatív szavazói többség végül súlyos traumák, újabb válság árán juthat el oda, hogy az önsorsrontó keretekből egyszer kilépjen.

Bajnai Gordon szerint ezért a felzárkózás és a magyar polgárosodás esélye ma távolabb van, mint 1990-ben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?