Lyukas ruhákról, elavult műszerekről, orvoshiányról írtak a Honvédkórház parancsnokának

2018.10.12. 12:12 Módosítva: 2018.10.12. 15:21

A Honvédkórház vészesen túlterhelt sürgősségi centrumából legalább egy éve folyamatosan küldtek leveleket a problémákról a kórház parancsnokának, Kun Szabó Istvánnak, írja a Hvg.hu. Ezek a levelek több száz oldalt tesznek ki.

Az ezekben felsorolt problémák nagyrészt abban a belső levélben is szerepelnek, amelyet korábban az Index közölt a Honvédkórház sürgősségi centrumának nehézségeiről. A sürgősségi centrumot vezető Zacher Gábor szeptemberben mondott fel, több ott dolgozó orvos távozott, majd a Honvédkórház orvosigazgatója mondott le. Néhány részlet a Hvg.hu által most szemlézett levelekből:

  • A megterhelés meghaladja az osztály kapacitását, a jelenlegi személyi állomány és a beáramló betegek mennyisége közötti aránytalanság nem ritkán a betegveszélyeztetésről szól
  • 8-9 sürgősségi szakember hiányzik, a műszakok 60 százalékában még mindig a kórház egyéb osztályairól átvezényelt, sokszor sürgősségi tapasztalattal egyáltalán nem bíró bőrgyógyászok, szájsebészek, szemészek ügyelnek.
  • A létszámhiányon a kórházvezetés vállalkozóként dolgozó külsősökkel akart enyhíteni, de velük nagyon lassan halad a szerződéskötés.
  • A sürgősségi osztály korábbi vezető ápolója legalább hetven levelet írt, miután a szakképzett ápolók hiánya legalább akkora probléma, mint az orvosoké.
  • Nincs elég betegszállító és adminisztrátor, emiatt az adminisztrációt a sok esetben a betegellátás terhére maguk az ápolók vagy az orvosok végzik.
  • Az eszközök jelentős része lassan betölti 10. életévét, és a folyamatos 24 órás igénybevétel miatt természetes az amortizáció. "Sok kört megfutottunk az új eszközök igénylése céljából, de az eszközpark bővülése, illetve a már nem használható eszközök pótlása csak igen kis százalékban történt meg."
  • Azért kell várniuk a betegeknek sokszor akár 20-24 órát is a sürgősségin, mert a kórház többi osztálya szintén nem követte a beteglétszám növekedését, és nem tudják átvenni a betegeket.
  • Egy közelmúltbeli osztályvezető főorvosi értekezleten derültséget keltett az SBC beszámolójában olvasható mondat, amely szerint "szerencse, hogy a ruhák mosatása kapcsán egyre kevesebb mosószerre van szükség, hiszen a ruhák felülete a lyukak javára csökkenő tendenciát mutat."
  • A sürgősségi osztály vezetői az elmúlt egy évben mindössze 240 millió forintot kértek (ez az egészségügyben valóban nem sok pénz) a bérek emelésére és az eszközök pótlására, de ezt a pénzt nem kapták meg. Ezzel a ráfordítással marasztalni lehetett volna a dolgozókat és javítani a feltételeket. Miután sokan távoztak, köztük a centrumot vezető Zacher Gábor főorvos is, és kitört a botrány, a helyzet kezelése majdnem kétszer ennyibe kerül, a kórház vezetése ugyanis a 240 millión felül most további majdnem 200 millió forintért kénytelen marasztalni a még megmaradt dolgozókat, írja a Hvg.hu
  • Az összeomlás előtt 5 ezer forintról 8 ezerre nőtt volna egy váltásvezető orvos, 4 ezerről 6 ezerre pedig egy szakorvos órabére, de ez elmaradt. A botrány után már 13 ezret, illetve 10 ezret volt kénytelen ígérni a dolgozóknak a kórház vezetése, hogy maradjanak.
  • Zacher távozása után béremelést ígértek, két lélegeztetőgépet és négy betegőrző monitort kapott a sürgősségi centrum, de kiderült, hogy ezeket a kórház egy emelettel feljebb fekvő intenzív osztályáról vitték le, mivel ott a munkaerőhiány miatt már korábban le kellett zárni két kórtermet.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter csütörtökön a Magyar Időknek adott interjúban azt mondta:  heteken belül a kormány elé kerülhet a sürgősségi ellátásról szóló javaslat, amelynek célja, hogy az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia.

Kásler Miklós pénteken egy konferencián arról beszélt, a sürgősségi ellátás helyzetének rendezése összefügg a háziorvosi rendszer fejlesztésével. Gyakori probléma ugyanis, hogy a betegek olyan panaszokkal jelennek meg a sürgősségi osztályokon, amelyeket a háziorvosok is el tudnának látni. 

Kásler azt mondta:  az alapellátást fel kell szerelni gépekkel, műszerekkel és rendszerszintűvé kell váljon a háziorvos és a sürgősségi ellátó kórház közötti elektronikus összeköttetés. A sürgősségi ellátásban orvos végzettségű diszpécsereket kell alkalmazni, hogy célirányosan tudják a betegeket irányítani. Így Kásler szerint a mostani nem ritkán hatórás sürgősségi várakozás 1-2 órásra szűkíthető.