Hajléktalangondozással foglalkozó civilszervezeteket kezdett el ellenőrizni az ÁSZ

2018.10.12. 09:00 Módosítva: 2018.10.12. 11:14

Az Állami Számvevőszék ellenőrzést indított több, hajléktalanok gondozásával foglalkozó civilszervezetnél, írja a Népszava a szervezetek megnevezése nélkül.

A lap megkérdezte az ÁSZ-t, hogy miért éppen most, a hajléktalanokat szabálysértéssel fenyegető törvény hétfői életbe lépése előtt kezdte el ellenőrizni a szervezeket, mire azt a választ kapták, hogy az ellenőrzéseket előre meghatározott féléves terv alapján végzik. A Népszava szerint a mostani félévre vonatkozó ellenőrzési tervet a Számvevőszék még július elején hozta nyilvánosságra, amelyben nem a fedél nélkülieket gondozó egyesületek neve szerepel, hanem egy nagyságrendekkel bővebb kategória, a „nem állami humánszolgáltatók” köre.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint a most ellenőrzés alá vont szervezeteket összetett kockázatelemzés alapján választották ki. Utoljára 2006-ban ellenőrizték a hajléktalanokat ellátó intézményrendszert, de az egyedi szervezetek működését akkor nem világították át.

Az érintett civilszervezetek úgy nyilatkoztak, az ÁSZ a héten küldte el nekik az adatbekérő levelet, amire öt munkanapjuk van válaszolni.

A lap úgy tudja, hogy nemcsak a civilek tájékoztatják a hajléktalanokat az új szabályról, hanem a rendőrség is. Egy szórólapot osztogatnak közöttük, amiben olyan tanácsokat adnak nekik, minthogy "Az utca ne legyen a lakása", A közterületet rendeltetésszerűen használja" vagy hogy "Előzzük meg közösen, hogy szabálysértés elkövetője legyen".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?