Kitüntették a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét

2018.10.11. 23:40

Pardavi Márta nyerte a Human Rights First rangos emberi jogi díját. Az ismert amerikai jogvédő szervezet díjával a Magyar Helsinki Bizottság társelnökének a menekültek, migránsok és más, a társadalom peremére szorított csoportok jogaiért végzett munkáját ismerték el. A Human Rights First oldalán megjelent közlemény szerint a díjat Pardavi egy olyan időszakban kapja, amikor az emberi jogok és a jogállam ellen példátlan támadás zajlik Magyarországon, aminek az is része, hogy kriminalizálják a migránsok és a menekültek segítőit.

„Amikor világszerte gyűlöletet keltenek a menekültek ellen, Márta és a Magyar Helsinki Bizottság csapatának bátorsága mindannyiunkat inspirál” – mondta Rob Berschinski, a Human Rights First alelnöke. "Mindezt egy olyan országban, amelyik egyre távolodik a demokratikus berendezkedéstől. Bár büntetőjogi szankciókkal fenyegetik, a kormánypárti sajtó pedig becsmérli őket, Márta és a Magyar Helsinki Bizottság bátran folytatja embermentő tevékenységét.”

A Magyar Helsinki Bizottság a 2015-ös menekülthullám után került a kormányzati támadások fókuszába, amikor a bevándorlás-ellenesség az Orbán-kormány politikájának meghatározó elemévé vált. A menekülteknek és más rászoruló, marginalizált csoportoknak évtizedek óta jogi és egyéb segítséget, valamint tájékoztatást nyújtó civil szervezetet (más civilekkel együtt) azóta a kormány büntetőjogi fenyegetéssel, különadóval és lejáratókampánnyal igyekszik ellehetetleníteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?