Bombát találtak a Déliben, 148 embert telepítettek ki

2018.10.11. 13:21 Módosítva: 2018.10.11. 16:18

Elszállították a Déli pályaudvarnál a felújítási munkálatok alatt talált világháborús robbanótestet, azt a honvédség központi gyűjtőhelyén semmisítik meg. Feloldották a környéket érintő korlátozásokat.

A több mint száz kilogrammos második világháborús szovjet betonromboló gránátból kiszerelték a gyújtószerkezetet, így biztonságosan szállíthatóvá vált.

A helyszínen találtak egy 76 milliméter átmérőjű repeszromboló gránátot, három 45 milliméteres repeszlőszert, valamint körülbelül 50 kilogramm robbanótestnek nem minősülő fémtárgyat, részben robbanótest- és lőszermaradványokat. Ezeket ugyancsak a honvédség központi gyűjtőhelyén semmisítik meg később.

A rendőrség kiürítette a környező lakásokat, az intézkedés 148 embert érintett.

A robbanótest hatástalanítása és az elszállítása idejére:

  • lezárták a Márvány utcai felüljárót, a Győri út 1-19. szám közötti szakaszt, valamint az Avar utca 1-3. szám közötti szakaszt.
  • kiürítették az Avar utca 1. szám alatti épületet, továbbá az Avar utca 3. szám, a Győri út 7. és 9. szám alatti épületek pályaudvar felőli lakásait.

A Déli pályaudvaron jelenleg nincs vasúti közlekedés, karbantartás miatt ugyanis október 4-17. között lezárták. Ez idő alatt karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az alagút rézsűjén, a támfalakon és a peronokon.