Tarlós bejelentette: újra indul a főpolgármesteri székért

Image from iOS (1)
2018.10.10. 09:53
Tarlós István Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón jelentette be újraindulási szándékát.

Eldőlt: Tarlós István jelenlegi főpolgármester újra indul a posztért a jövő évi önkormányzati választáson. Ezt Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón jelentette be a budapesti városházán.

Tarlós a sajtótájékoztatón elmondta: a döntésében az is befolyásolta, hogy nem akar úgy járni, mint Demszky Gábor a 4-es metróval, hogy befejezetlenül marad, emellett a kormánnyal való együttműködés feltételei is kedvezően alakultak.

Közölte: jelentős megkötéseket fogalmazott meg a folytatáshoz. Ilyen a Közmunkák Tanácsa mintájára létrehozandó Budapesti Fejlesztési Tanács, a közvetlen főpolgármester-választás, az, hogy a közszolgáltató cégek a fővárosnál maradnak, a 3-as metró felújítása be lesz fejezve. Életkorára vonatkozóan hozzátette: "ha az ellenzéki szimpatizánsok által ajnározott Soros György 88 évesen dédelgethet kéretlen nemzetközi terveket, akkor 70 évesen miért ne lehetnének valakinek progresszív tervei a saját városával". 

A garanciákról szólva Tarlós felidézte, hogy két hete volt egy nagyon hosszú megbeszélése Orbán Viktorral. A megbeszélésről hosszú emlékeztető készült, mindketten aláírták. Ez több mint garancia, tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány nem vak, tudja, hogy vannak nagyobb városok a világon, mint Budapest, de fontosabb nincs, Budapest a nemzet fővárosa. A miniszterelnök közölte: az elmúlt években 60 fejlesztési programot indítottak meg a fővárosban, a kormány 217 milliárd forint értékben vállalt át fővárosi adósságot. A fejlesztések között említette a városligeti műjégpályát, a Budai Vigadót, a Zeneakadémiát, a Dagály uszodát, vagy a Gül baba türbét.

Orbán elmondása szerint 288 milliárd forint értékben valósítottak meg beruházásokat, és további 600 milliárd van folyamatban. Ahhoz, hogy ezek a fejlesztések gördülékenyebben haladjanak, ma létrehozzák a Budapesti Fejlesztési Tanácsot, amit társelnökségben Tarlóssal közösen vezetnek majd. (A tanács tagja lesz még számos miniszter és államtitkár, valamint két fővárosi polgármester, az egyik a terv szerint ellenzéki.) A tanácsban 2030-ig tartó fejlesztéseket készítenek elő.

A miniszterelnök szerint Budapest a Kárpát-medence természetes központja is, ezért büszkeségre okot adó erőközpontot akarnak itt felépíteni. Ehhez kell egy erős, magabiztos, és közkedvelt főpolgármester, és mivel a kormány és a kerületi polgármesterek véleménye egybeesett, ezért kedden felkérte Tarlós Istvánt, induljon újra.

Május óta lebegtetett kérdés dőlt most el

Akkor mondta lapunknak Tarlós István egy interjúban, hogy Orbán Viktor felkérte a folytatásra, de ő még nem tudja, hogy akar-e újrázni. Orbán Viktor annyira fontosnak tartotta a kérdést, hogy májusban Rogán Antallal meglátogatta az épp születésnapját ünneplő főpolgármestert.

Egy darabig úgy tűnt, hogy a miniszterelnök hiába akarta az újraindulást. Júniusban egyre több jel mutatott arra, hogy Tarlós nem fogja vállalni az újabb megmérettetést. Például az, hogy a Fidesz mintha már a Tarlós nélküli időszakra készült volna: egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan, hosszabb, 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapesti választók körében, amelyben kifejezetten arra kérdeztek rá, elfogadnák-e a válaszadók, hogy a kormányzat nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét. 

Mivel korábban Tarlós többször is kifejtette, hogy csak akkor vállalja tovább a pozíciót, ha marad a közvetlen főpolgármester-választás – azaz nem a közgyűlés tagjaiból választják ki a főpolgármestert, illetve azt nem a kormány nevezi ki –, ebből arra lehetett következtetni, hogy közölte a párttal a nemleges választ.

Júliusban, Tusványoson sem dőlt el még semmi. Mint Tarlós akkor mondta, lesz még egy beszélgetése Orbán Viktorral, de a kérdésben a felesége mondja ki a döntő szót. Az asszony ugyanis már jelezte neki, hogy háborítatlan magánéletet szeretne, ami a politikai közösség érdekeivel konkuráló szempont.

Image from iOS (4)
Fotó: Huszti István

A háborítatlan jövőbeni magánélet látszott augusztusban is győzedelmeskedni, amikor a főpolgármester azt nyilatkozta a Népszavának, hogy

Lesz még egy beszélgetésünk miniszterelnök úrral 2019-ről, de 70 évesen én újabb 5 éves ciklust valószínűleg nem vállalok.

Szeptember végén azonban több jel arra mutatott, hogy fordult a kocka. Az első őszi testületi ülésen kiderült, hogy a fővárosi önkormányzat plusz hétmilliárd forintot szerzett a kormánytól arra, hogy a Lánchidat és az Alagutat ne kelljen pénzhiány miatt külön-külön felújítani, hanem egyszerre és gyorsabban befejezhessék a munkát. Ezt a pénzt korábban Tarlós újraindulásának egyik feltételeként emlegette. 

Az ülésen egyébként azért kellett az egyik ellenzékinek megismételni a hozzászólását, mert Tarlós nem figyelt, ugyanis, mint később közölte, épp Orbán Viktor sms-ét olvasta. Az egyértelműnek tűnt, hogy a miniszterelnök nem írogat sms-eket olyan politikusnak, aki hamarosan kiszáll a politikából.

(Borítókép: Huszti István / Index)