A Fidesz előhívhatja a Jobbik rémálmát

2018.10.10. 07:27
A Fidesz–KDNP esélyt adhat a Jobbikból levált/kivált/kizárt politikusoknak a politikai erejük növelésére. Egyre jobban terjed a pletyka arról, hogy a házszabály módosításával könnyen önálló frakcióhoz juthatnak a Jobbikból az utóbbi időszakban távozó képviselők. Ők eleinte valószínűleg inkább a Jobbik, mint a Fidesz erős ellenzékét jelentenék. Kérdés, Orbán Viktor mennyire akar szerepet osztani egy új ellenzéki pártocskának, és kérdés persze, a kivált jobbikosok mennyire asszisztálnak majd ehhez.

Volner János Jobbik-alelnököt a múlt pénteki „nem kurvának álltam"-körlevele után este kizárták a frakcióból, majd kiderült, hogy két másik képviselő, Apáti István és a volt tiszavasvári polgármester, Fülöp Erik is távozik a Jobbik képviselőcsoportjából. Volnerék immár nyíltan jelezték, hogy nem értenek egyet a párt balra fordulásával, és például azzal, hogy az LMP-vel szorosabbra fűzzék a kapcsolatot.

Ez után a fejlemény után új értelmet nyert a Jobbikból korábban szintén a balra fordulás miatt távozó Toroczkai László csütörtök esti nyilatkozata. Toroczkai az ATV-ben azt mondta ugyanis egy nappal Volner biliborítása előtt: számít arra, hogy további kilépések történnek az ellenzéki frakciókból, és

majd meglátjuk, a házszabály mit tesz lehetővé, de akár frakciónk is alakulhat.

Toroczkai nem parlamenti képviselő, ám a választás után alapított Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese, Dúró Dóra tagja az Országgyűlésnek.

Egyelőre nincs arról bejelentés, hogy Dúró és a most távozó Volnerék egymásra találnak – Volner éppen azt bizonygatja, hogy nem a Jobbikkal, hanem a mostani vezetésével van baja. De nyilván a közös múlt miatt van esély arra, hogy a parlamenti munkában együtt fognak működni a Jobbikból távozó képviselők.

Frakciót alakítani a mostani szabályok szerint nem tudnak. Pedig egy képviselőcsoportnak felsorolhatatlanul nagyobb a mozgástere, mint akárhány független képviselőnek. Egyrészt anyagi szempontból előnyös a frakció (az állami támogatás mellett a frakciónak önálló alkalmazottjai is lehetnek), másrészt kommunikációs szempontból ad több lehetőséget (napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések).

A mostani szabályok szerint viszont frakció alakítására csak „az előző általános választáson országos pártlistát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak". És minimum öt fő kell a frakció alakításához. Két ciklussal ezelőtt emiatt nem tudtak az MSZP-ből kilépő DK-sok, illetve az LMP-ből kilépő párbeszédesek önálló frakcióhoz jutni. 

Az exjobbikosok szintén nem teljesítik egy kritériumot sem (a Mi Hazánk a választás után alakult, ráadásul most négyen vannak). A most függetlenként ülő balos képviselők; az ex-LMP-s Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs, illetve akár a liberális Bősz Anett szintén emiatt nem gondolhat a frakcióalakításra.

Dúró nem beszélt Kövérrel

A Jobbikban ennek ellenére gyorsan szárnyra kapott a pletyka, hogy önálló frakció alakításán ügyködnek. Sneider Tamás Jobbik-elnök a tagoknak küldött levelében (ezt Szilágyi György képviselő a Facebookján nyilvánosságra hozta) azt írta: „Olyan információk jutottak ugyanis a birtokunkba, mely szerint Kövér László már egyeztetett Dúró Dórával arról, hogyha találnak maguk mellé még néhány képviselőt, a Fidesz úgy alakítja át a házszabályt, hogy Novák Előd pártjának frakciója lehessen."

Dúró Dóra az Azonnalinak azonnal cáfolta a szóbeszédet:

a köszönésen túl nem beszél a házelnökkel, és annak ismeretében, hogy a Fidesz hogyan áll az ellenzéki kezdeményezésekhez, szerinte felesleges is lenne ilyesmiről tárgyalniuk.

Dúró érvelése ugyanakkor annyiban sántít, hogy a Fidesznek ezúttal igenis érdekében állhat egy anti-Jobbik-frakció dédelgetése. Nem nehéz ugyanis kiszámítani, hogy ez a frakció (az első időszakban biztosan) inkább lenne a Jobbik, mint a Fidesz ellenzéke.

A Jobbiknak az az érdeke, hogy a tőle kivált/kizárt képviselők szépen eltűnjenek a süllyesztőben, ezzel szemben nekik rémálom-forgatókönyv, ha az exjobbikosok a színpadon maradnak. Egy frakcióval ezt könnyen megtehetnék. Ráadásul Orbán centráliserőtér-koncepciójába szépen beleillene egy újabb kis ellenzéki pártocska, frakciócska, amely majd semmiképp nem akar összefogni a többi ellenzéki párttal.

Volner nem asszisztál

Volner János az Indexnek erről azt mondta, hogy maga is hallotta a frakcióalakítós hírt, amelyet „rosszindulatú pletykának” tart. Apáti Istvánnal és Fülöp Erikkel egyeztetett álláspontja erről, hogy

a kétharmad ilyen jellegű húzásaihoz nem fogunk asszisztálni.

Volner azt mondta, hogy neki most a Jobbikban van dolga, „a Jobbikon belül vívom a küzdelmet", és a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy fideszes érdekek miatt" akarná szétszakítani pártot. Mint mondta, nem is hívogatja vissza napok óta a jobbikos társait, nehogy ráfogják, hogy ő lázítja a jobbikosokat a pártvezetés ellen.

Ugyanakkor elég elkeserítő jelnek tartja, hogy Jakab Péter szóvivő már az etikai bizottság döntése előtt megelőlegezte a pártból való kizárását, ami „az ötvenes éveket idézi". Volner azt is mondta: „óvom a pártom, nehogy kisgazdásodó jelleget öltsön" – ugyanakkor számít arra, hogy kizárása ki fog hatni a pártra, és számos társa távozhat emiatt a Jobbikból, akár a frakcióból is.

A frakcióban Volnernek még valóban lehetnek támogatói: a politikus kizárásánál a szavazati arány 17 igen, 4 nem és 3 érvénytelen volt. Ráadásul Volner azt érzékeli, hogy ha őt kizárják, jó páran a Jobbikból annyira dühösek lesznek, hogy sorra teregetik majd ki azokat az információkat, amelyekkel „le fogják gyalulni a jobbikos vezetőket". Azt azonban Volner nem árulta el, hogy milyen jellegű információkra céloz. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?