A kormány szerint megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a felsőoktatásban

2018.10.09. 12:33

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki, amiben azt írják,

minden ellenkező állítással szemben nem szűnnek meg az államilag finanszírozott helyek a hazai felsőoktatásban.

Mint írják, álhír az, ahogy a Corvinus Egyetem átalakításának félremagyarázott következményeivel alaptalanul a fizetős felsőoktatással riogatnak.

Mint mi is megírtuk, a Corvinus kikerült a minisztériumi fenntartás alól, és az egyetem 2019 júliusától egy állami alapítványhoz kerül, közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd. Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora egy dolgozói értekezleten vázolta fel a Corvinus tervezett működési modelljét: jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát, 60% fölé, megszüntetnék az állami férőhelyeket, saját ösztöndíj-rendszert építenének helyette, emelnék a külföldi hallgatók száma mellett a külföldi oktatók számát is.

Ugyanakkor az egyetem kancellárjára, Pavlik Líviára hivatkozva azt is írtuk, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden diák fizetős hallgató lesz, mert a tervek szerint létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat.

Most a minisztérium közleményében ezt erősítette meg,

a Corvinus 2020-tól új ingyenes képzési forma bevezetésével biztosít a jelenlegi államilag finanszírozott helyekével megegyező számú, több ezer térítésmentes képzési helyet. A tervezett változások a jelenlegi hallgatókat és a 2019-ben jelentkezőket semmilyen formában nem érintik. ... A kormány az ingyenes tanulás lehetőségét a teljes intézményrendszerben tartósan meg kívánja őrizni.

A felsőoktatási rendszer átalakításáról szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja el: