Veszprémi gimnázium az ország legjobb középiskolája

Lovassygimn
2018.10.08. 10:57 Módosítva: 2018.10.08. 12:05

Közzétette idei teljes középiskolai ranglistáját a legjobbiskola.hu, amin némi meglepetésre nem a szokásos favoritok, az Eötvös, a Radnóti, vagy a Fazekas, hanem a veszprémi Lovassy László Gimnázium négy évfolyamos képzése végzett az első helyen. Az 1000 intézmény 1700 képzési formáját tartalmazó lista ezen az oldalon érhető el.

Az összetett rangsorban a második és a harmadik helyen is a Deák Téri Evangélikus Gimnázium végzett, előbb a nyolc, majd a négy évfolyamos képzésével, a listán csak ezután következett az Eötvös József Gimnázium négyéves képzése. Az általában az élbolyba rangsorolt Fazekas csak a nyolcadik helyre fért be, oda is a hat évfolyamos képzéssel, a Radnóti pedig

a legjobb tízbe sem került be.

A szakközépiskolák rangsorában

  • a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája lett az első,
  • a Szombathelyi Szolgáltatási SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a második, 
  • a harmadik helyen pedig a Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzett.

A legjobbiskola.hu sajtóközleményében azt írta, a rangsor jóval több egy egyszerű felsorolásnál, ugyanis minden iskolánál külön kiemelésre kerülnek a legsikeresebb érettségi tantárgyak is, amit az országos átlaghoz mértek a lista készítői. Ez jelentős segítség azoknak a diákoknak, akik tudják, hogy milyen tárgyból szeretnének felvételizni, de egyelőre még nem tudják, hova mennének, így ugyanis könnyen megállapíthatják, hogy melyik iskolában van esélyük a legjobb eredményt elérni.

Hozzátették azt is, a rangsorban városok, vagy képzési formák szerint is összehasonlíthatóak a középiskolák, így azt is könnyebb eldönteni, hogy adott helyen a négy, a hat, vagy a nyolc évfolyamos képzést érdemes választani.

A rangsor készítésénél a legfontosabb szempontunk a stabilitás volt, azaz mindenképpen szerettük volna kiküszöbölni a hullámzó teljesítményt. Ezért a rangsorunk összeállításánál a más listáknál szokásos egy év helyett öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményeit átlagoltuk, így egy-egy jó vagy rossz év nem torzítja az eredményeket, hanem egységes képet kaphatunk az egyes középiskolák teljesítményéről.

– hangsúlyozta Palotás Ádám, hozzátéve, hogy a mindennapi útkeresésben szeretnének segíteni a szülőknek.

A lista felállításához egyébként elsősorban az Oktatási Hivatal által közzétett érettségi és kompetenciamérés információkat használták fel, ehhez tették hozzá a modern adatbázis-hátteret, és a speciális elemzési módszertant.

Ez utóbbiba nemcsak a korábban már említett stabilitás, illetve a képzés szerinti bontás tartozik bele: az iskolák eredményeit az országos tantárgyi átlaghoz mérték, a számításnál pedig a létszámot is figyelembe vették.

(Borítókép:  Vajdaberci2 / Wikimedia Commons)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?