A Magyar Idők belengette a vádemelést Czeglédy Csaba ellen

2018.08.10. 13:48

A végéhez közeledik a nyomozás Czeglédy Csaba és társai ügyében. A Magyar Idők pénteken arról is írt, hogy a volt szocialista politikus és húsz gyanúsított társa ügyében "elegendő bizonyíték gyűlt össze a vádemeléshez, amelyre várhatóan még az idén sor kerül".

Nem pontosan jelent meg a Hvg.hu-n csütörtökön, hogy lezárult a nyomozás Czeglédy Csaba ügyében. A politikus ügyvédje, Hankó-Faragó Miklós ugyanis arról kapott értesítést a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságától, hogy

"a nyomozást befejezettnek látja", illetve "nyomozási cselekmények elvégzését már nem tervezi".

Ez jogilag még nem a nyomozás vége, ugyanis az új Büntetőeljárási törvény szerint a terheltnek és a védőnek innentől számítva van lehetőségük az összes iratot megismerni, és ez alapján indítványt tenni. Vagyis egy-egy indítvány alapján még akár történhet nyomozati cselekmény.

Szanka Ferenc, a Csongrád megyei főügyészség ügyésze a Magyar Időknek azt mondta, hogy a védelem válaszait kiértékeli az ügyészség, majd dönthetnek a nyomozás tényleges folytatásáról, és a következő lépésben születik döntés a vádemelésről, vagy a nyomozás megszüntetéséről.

A lap innentől átveszi a szót az ügyésztől, és úgy folytatja, hogy értesülései szerint vádemeléssel érhet véget a nyomozás.

Czeglédyék ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, mintegy 6,3 milliárd forintos kárt okozó költségvetési csalás miatt folyik büntetőeljárás.

Eközben Czeglédy Csaba, akit tavaly nyáron tartóztatták, még mindig előzetesben ül. Tavasszal ugyan - a képviselő-jelöltsége miatt - egy napra kiszabadult, ám másnap ismét őrizetbe vették.

A baloldalhoz közel álló Sztárklikk.hu számolt be egy eljárási furcsaságról Czeglédy letartóztatásának meghosszabbítását illetően. Erről augusztus 1-én döntött a bíróság, azon a napon, amikor a gyanúsítottaknak a NAV elküldte, hogy befejezettnek látja a nyomozást. "Czeglédy értesítője valamiért csak augusztus 2-án kelt, aminek azért van jelentősége, mert a bíróság azzal az indokkal tudta börtönben tartani még augusztus 1-én is, hogy, mivel még folyamatban van a nyomozás, ezért felmerül a nyomozás befolyásolásának a veszélye" - írta a lap.

Hankó-Faragó Miklós azt nyilatkozta a lapnak, hogy "Czeglédy Csaba korábbi előzetes letartóztatásárt és jelenlegi letartóztatását eddig sem tartottam indokoltnak, a nyomozás lezárulását követően végképp indokolatlanná vált."