Elítélték a filmforgatásba beszaladó rabot

2018.07.12. 15:21

Hétfő reggel kiugrott Cegléd közelében egy rabszállítóból egy fogvatartott, majd teljesen véletlenül, de tökéletes médiaérzékenységgel egy filmforgatásra szaladt, ahol megjelent a nyomában nagyjából 15 rendőr és egy kutya. A férfit még aznap elfogták, csütörtökön pedig már bíróság elé is állították – írja az Ügyészség sajtóközleménye.

A közlemény részletesen beszámolt a szökésről: anégy fegyőr szállította a Budapesti Fegyház és Börtönbe Szolnokról. A rabszállító Cegléd közelében egy útépítéshez érve lassított, ekkor a gépjármű hátsó részében elhelyezett, társához bilincselt férfi a kezéről a bilincset levette, majd a hátsó ablak biztonsági rácsát lefeszítette, az ablak üvegét kirúgta, majd a lassan haladó járműből kiugrott, és megszökött. Az elítéltet százötvenen keresték, gyalog, helikopterrel, drónnal és kutyával.

Elfogása után gyorsított eljárásban fogolyszökés miatt bíróság elé állították, 2 év és 6 hónap börtönbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.

Az Index nemrég írt egy olyan tanulmányról, amelyet az Alkotmányvédelmi Hivatal egyik munkatársa írt a Terrorelhárítási Központ folyóiratában. Ebben a szerző figyelmeztetett: a börtönökben tapasztalható állapotok miatt számítani lehet a jövőben fogolyszökésre.

A szökés vagy annak kísérlete szinte mindenütt külön büntetési tételt jelent, az egyik kivétel Mexikó, ahol ezt – amennyiben más bűncselekményt közben a fogoly nem követ el – nem tekintik külön bűncselekménynek.