1,6 milliárdot csaltak a csúcsarannyal hitegető nyíregyházi csalók

2018.06.22. 21:39

Jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken egy a férfit és egy nőt, akik csúcsarany hozamának ígéretével 662 sértettől 1,6 milliárd forintot csalt ki - írja az MTI. Másodfokon az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyva csalás miatt az elsőrendű vádlott hét, a másodrendű öt év börtönt kapott.

Az elsőrendű vádlott Nyíregyházán 2013-ban megalapította a Goldway Kft.-t, és azt a látszatot keltette, hogy a cége befektetőinek nevére nagy tisztaságú, úgynevezett csúcsaranyat vásárol, pár hónapos futamidő után pedig kimagasló hozamot fizet befektetőinek. A vádlott azonban nem végzett tényleges pénzügyi tevékenységet, hanem az üzletkötőin keresztül a társaságba belépő új emberek által befizetett összegből fizette ki a hozamokat.

Demcsák Miklós rendőr-alezredes az ügy 18 ezer oldalra rúgó iratanyagával
Demcsák Miklós rendőr-alezredes az ügy 18 ezer oldalra rúgó iratanyagával
Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság / police.hu/Zsaru Magazin

A másodrendű vádlott az üzletkötőktől átvett, a befektetők által befizetett pénzeket kezelte, és nyilvántartotta. A befektetők bizalmának elnyeréséért bérelt irodákban, luxus körülmények között fogadták új ügyfeleiket, társaságukat jól jövedelmező, megbízható, elit cégként tüntették fel.

A nyomozás során a cégvezető B. Norbert és adminisztrátora, B. Brigitta nevéhez köthető bankszámlákat több tízmillió forinttal zárolták, és nagy értékű vagyontárgyakat is lefoglaltak.