Elpusztult Fülöp, a gólya, aki már 13 éve élt Magyarországon

2018.06.21. 20:30

Elpusztult Fülöp, a gólya, aki már 13 éve élt az országban - számolt be a TV2-n Azurák Csaba műsorában az Aggteleki Nemzeti Park osztályvezetője. A 15 éves madár nekirepült egy villanyvezetéknek, ami azonnal megölte.

Fülöp élete során harmincnál is több fiókának adott életet. Rózsa Sándor szakember szerint baleset történt, de mégis elég furcsa volt az eset, mert a madár jól ismerte a környezetét. Ennek ellenére ezeket a villanyvezetékeket jobb lenne a föld alá tenni, hogy elkerülhessék az ilyen tragédiákat.

A Boon márciusban írt cikket Fülöpről, aki idén májusban töltötte be a 15. életévét. Fülöp már legendává vált Zemplénben, hiszen még télen sem hagyta el Bodrogkeresztúrt. Tiszteletére még futóversenyt is tartottak Fülöp, a különc elnevezéssel.  

A fehér gólya 2003-ban kelt ki a tojásból, és 2006 óta lakik a Bodrog folyó mentén, aki az eltelt 12 év alatt minden telet Magyarországon töltötte. Ezt onnan lehet tudni, hogy 2003. június 7-én fiókaként egy olasz gólyakutató megjelölte színes gyűrűvel Észak-kelet Spanyolországban, az Ebro folyó völgyében, Luceni településen lévő gólyafészekben. A jelölése,a fehér alapon fekete karakterű műanyag gyűrűjének kódját könnyű egy kézi távcsővel, vagy fényképről, de akár szabad szemmel is leolvasni, így nem nehéz a madár nyomon követése. 2008. október 5-én Kenderesen is látták, ez volt az ismert legtávolabbi kirándulása.