Hatvani bűz: szünetelteti tevékenységét a kigyulladt hulladékhasznosító

2018.06.14. 10:56

Ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét a mátravidéki erőműi pernyehányón a Hunviron Kft. – értesült a Heol. A lap azt írja, hogy a cég vezetése saját hatáskörében, nem pedig hatósági beavatkozás következtében döntött. A cégvezető azt nyilatkozta a heves megyei újságnak, hogy csak rövid időre álltak le. "Semmiféle hatósági intézkedés nem történt – válaszolta a Heol érdeklődésére Dankóné Kövi Márta, a Hunviron Kft. ügyvezetője. – A tűz nyomán kialakult vészhelyzet miatt arra kényszerültünk, hogy technikai szünetet tartsunk."

Ahogy korábbi helyszíni riportunk után írtuk, a Hatvan környékén lakók hetek óta időről időre felbukkanó ismeretlen bűztől szenvednek. Sok bizonytalanság van a szagügyben: nem bizonyítható, honnan jön a rémes szag, viszont az általunk megkérdezett lakók szerint a Hunviron hulladékkezelő cég telepéről jöhet a bűz, arról a telepről, aminek egy része két hete rejtélyesen felgyulladt. Az itt kezelt szennyvíziszap elfedésére szolgáló szalmabálák gyulladtak ki.

A Hatvan-környéki irgalmatlan szaghullám kiszámíthatatlan: jön és megy, de az itt folytatott hulladékkezelés régóta szúrja a helyiek szemét, pontosabban orrát. Tény viszont, hogy ahány orr, annyiféle szaglás, és ismereteink szerint 

SEMMILYEN HIVATALOS VIZSGÁLAT NEM BIZONYÍTJA, HOGY A BORZADÁLYOS BŰZ INNEN, ERRŐL A TELEPRŐL EREDNE.

A környéken (tíz kilométer sugarú körben) van egyébként szarvasmarha-telep és szennyvíztisztító is.

A hatvani főtéren bűz elleni tüntetést is szerveztek a szagtól szenvedő helyiek, ezen a demonstráción helyi önkormányzati képviselők is részt vettek, és Lestyán Balázs hatvani alpolgármester bejelentette, hogy a város megrendeli a vizsgálatot, amely tisztázhatja, honnan érkezik a szag, írja a Heol. A Hunviron cég vezetője is azt mondta az Indexnek, hogy ők is rendelnek bűzvizsgálatot, az eljárás folyamatban van.

Korábban a cég vezetése az Indexet arról tájékoztatta, hogy véleményük szerint szándékos gyújtogatás történt, ezért feljelentést is tesznek majd. Megkérdeztük a Heves Megyei Rendőrkapitányságot, ahol június 11-én azt mondták, hogy "az ön által említett eset kapcsán ez idáig nem érkezett feljelentés hatóságunkhoz."