A Fidesz az Alaptörvénybe emelné a keresztény kultúra védelmét

D CIM20180106015
2018.06.13. 21:24

A parlament törvényalkotási bizottságának fideszes tagjai az esti órákban módosító szándékjavaslatot nyújtottak be az Alaptörvény már benyújtott módosító javaslatához. A dokumentumot Harangozó Tamás, a törvényalkotási bizottság szocialista alelnöke posztolta ki a Facebook-on. A bizottság holnap reggel ülésezik.

A fontosabb változások részeként az Alaptörvény R. cikke kiegészülne azzal, hogy

Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége.

A kereszténység (egész pontosan annak nemzetmegtartó szerepe) most még csak a preambulumban (bevezetőben) szerepel, a változtatással az a törzsszövegbe is bekerülne. Az ideológiailag semleges állam eszményétől való elrugaszkodás elsősorban azért lehet aggályos, mert Magyarország kultúrájának nem keresztény elemei a javaslat értelmében kevésbé számítanak védendő értéknek.

A kiegészítésnek már csak azért sincs sok értelme, mert a hatályos P. cikk szerint (egyebek mellett) a kulturális értékek már most is "a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége".

A XXII. cikk kiegészülne azzal, hogy

Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.

Ide az is bekerülne, hogy az állam mellett az önkormányzatok is törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani.

Miközben tehát a hajléktalanságot a Fidesz betiltaná, nem írná elő kötelezettségként az állami szerveknek a hajléktalanokról való gondoskodást.

A ma ismertté vált javaslat egyben azt is jelenti, hogy a Fidesz nem vár másfél évet a hajléktalanság betiltásával az Orbán által múlt pénteken bejelentett hosszabb alkotmányrevízióra. Ennek értelmetlenségéről itt írtunk.

Borítókép: Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája (k) ősi keresztény szokás szerint megszenteli a Duna vizét vízkereszt ünnepén a Batthyány téri Duna-parton 2018. január 6-án. MTI Fotó: Czimbal Gyula