A BKV viheti végül a városnéző buszokat?

2018.06.13. 10:48 Módosítva: 2018.06.13. 11:12

Eredménytelennek nyilvánította a városnéző buszok 15 éves koncesszióba adására kiírt pályázatot a fővárosi közgyűlés, egyben felkérték a BKV-t, vizsgálja meg, meg tudná-e oldani saját üzemeltetésben a városnéző buszoztatást.

Tokody Marcell, jobbikos képviselő a döntést megelőző vitában elmondta: nagyon furcsa, hogy a pályázatot az a cég nyerte volna, amelyiknek az ajánlata a 15 éves időszakra vonatkozóan 3 milliárd forinttal kevesebb, mint vetélytársáé. Szerinte a városnéző buszok üzemeltetése az aranytojást tojó tyúk, amit a fővárosnak a BKV-n keresztül meg kell tartania.

Gál József LMP-s képviselő szerint az egész pályázat bűzlött, és a nyertes cég fideszes vállalkozókhoz köthető.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes emlékeztetett rá, hogy a nyertest a Közbeszerzés Kft. hozta ki, de nem tudták megindokolni a 3 milliárd forintos különbséget ők sem.

Előzmények

Két éve döntött úgy a főváros, hogy hat helyett egyetlen cég kezébe adja a turisták körében népszerű városnéző buszok üzemeltetésének jogát. A szándék szerint így több pénzt besöpörhet a győztes cégtől, ráadásul rendezi a piacot, és környezetbarát buszokra cserélteti a jelenlegi buszokat. A pályázat megszületett, de a közgyűlés eredménytelennek nyilvánította, és új pályázatot írt ki. A következő tenderen a nemzetközi City Sightseeing franchise partnereként működő Mr.Nilsz Kft. és a Program Centrum Kft együtt indult, ezen kívül két cég, a Giraffe Hop on Hop off és az angol Big Bus jelentkezett. A Giraffe-ot kizárták, a Big Bus pedig jobb pénzügyi ajánlattal is csak második lett. A pályázatot végig belengte a gyanú, hogy bizonyos kormányzati érdekcsoportok azért nyomasztják a fővárost, hogy az általuk preferált céget hozza ki győztesnek.

A Közbeszerzés Kft-ról már megalapításakor megírtuk, hogy fideszes gazdasági szereplőkhöz köthető. A kft elmúlt évekbeli működését a működésképtelenség szóval lehetne legjobban leírni, ezért Tarlós István lapunknak adott interjújában bejelentette, hogy meg fogja szüntetni.

Szintén ebben az interjúban beszélt arról is, ahhoz, hogy ha a kormánynak az a célja, hogy a Fidesz az önkormányzati választásokra erősödjön Budapesten, több pénzt kell szánni a fővárosra. Ezért több pénzre számít a Lánchíd felújítására, hogy egyszerre, és rövidebb idő alatt végezhessék el a híd és a Várhegy alagút rekonstrukcióját.

A közgyűlés most felkérte őt, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal ez ügyben, a hiányzó források biztosításáról.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.