Elkezdik vonni a Jobbiktól a gigabírságot

2018.06.11. 18:30

Júliusban elkezdik csökkenteni azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott támogatást állapított meg. Ez mindenekelőtt a Jobbikot érinti, a pártnál az ÁSZ tavaly októberben 331 milliós tiltott támogatást állapított meg. Ez a Simicskától kedvezményesen kapott plakáthelyekre vonatkozik.

Az ÁSZ döntését nem csak a Jobbik vitatta, ugyanis korábban ilyen jellegű vizsgálatokat a hatóság nem folytatott. A korábbi választásoknál a Fidesz kaphatott ugyancsak Simicskától ennél is nagyobb kedvezményeket, emiatt azonban semilyen vizsgálat és szankció nem volt. Az ellenzéki pártokkal szemben a Fidesz gazdálkodását most sem vizsgálta az ÁSZ. Bár a Jobbik politikai megrendelésről beszélt, azt állították, hogy együttműködnek a hatósággal, ezt azonban az ÁSZ cáfolta.

A Magyar Államkincstár (MÁK) most hétfőn „átadja az adóhivatalnak a tiltott támogatást elfogadó pártokkal szembeni követelést – írja az MTI. A tiltott támogatás összegét adók módjára behajtandó köztartozásként fogja kezelni a NAV. Mint írták, a MÁK „azért, hogy zavartalanul készülhessenek a választásokra, április végéig egyetlen párttól se vonta le a tartozás összegét”, és még a májusban járó támogatás összegét is kiutalták. A kincstár a következő négy évben is állami támogatásra jogosult pártoknál a nekik járó támogatás összegéből júliusban vonja le, illetve kezdi levonni a megállapított összegeket.

Az ÁSZ jelentése szerint a Jobbik 331 millió, az Együtt 9 millió, a DK 8 millió, a Párbeszéd 7 millió, a Liberálisok 6 millió, az LMP 4 millió, az MSZP 2 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.