Ma sem született döntés a Nemzet Medvéjéről

2018.06.11. 16:43

A májusban Szlovákia felől érkező MEDVE május legvégén belépett Csongrád megyébe, és haladt a déli határ felé. Június elején Tömörkény közelében járt, 300 kilométert tett meg érkezése óta, majd egy nagyobb esőben elvesztették a nyomát. Később a nyomok szerint Dóc településnél is járt, tehát újabb 20-30 km-t tett meg dél irányába - írtuk 8-i cikkünkben. Végül Sándorfalván véget ért a túra, így nem derülhetett ki, hogy Románia felé fordult volna, hogy kikerülje a déli határzárat, vagy a Tiszán átúszással kerülte volna ki a kerítést.

Elfogása után a Szegedi Vadaspark medveházában gondozták az állatot. A 80-100 kilogrammos medve láthatóan kimerült a megtett 300 kilométeres kóborlás során, úgyhogy miután elhelyezték a Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében, kiengedése után azonnal nekilátott az almából, répából és céklából álló menünek.

Most, 11-én hétfőn Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, bár nincs jó kondícióban a medve, de nem kórosan sovány. Az igazgató szerint a múlt heti kaland kicsit megviselte, de most már nyugodt körülmények között van. Kap takarmányt, vizet, napfényt, és mindezeket nyugalomban élvezheti, mivel a park látogatóitól el van zárva. Ahogy azt is elmondta, hogy a hétfőn összeülő bizottság dolga lesz dönteni a medve sorsáról. A bizottság pedig döntött. Vagyis nem döntött.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának közleményében azt írják:

"A 2018. 06. 09-én hajnalban Sándorfalva közelében megfogott, jelenleg a Szegedi Vadasparkban tartott medve ügyében a mai napon összeült szakértői bizottság, első lépésben – mivel az állat bizonyíthatóan hatalmas távokat tett meg rövid idő alatt és emiatt fizikailag legyengült – állategészségügyi vizsgálatokat rendelt el.

A medve érdekében szükséges további lépésekről a vizsgálatok alapján, néhány napon belül születik döntés."