111 büntetőeljárás indult választási ajánlások hamisítása miatt

Image uploaded from iOS (3)
2018.06.11. 13:58

Az Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint országszerte összesen 111 büntetőeljárás indult választási csalás, pontosabban ajánlások hamisítása miatt írja az Átlátszó. A lap összeszedte, hogy pártokra (vagy kamupártokra) lebontva hogyan oszlik el ez a 100-nál is több büntetőeljárás. Az elsők között olyan nagy múltú magyarországi pártok szerepelnek, mint az Iránytű Párt, Rend és Elszámoltatás, Kell az Összefogás, Hajrá Magyarország! Párt, Összefogás Párt, Közös Nevező.

Az aláírások másolására elég könnyű magyarázatot találni: sok kell belőle, hogy sok egyéni jelöltet tudjon állítani egy párt, és a nevesincs, kamu(szerű)pártoknak az a biztos, ha másolják őket, mert összeszedni sokuknak szinte lehetetlen lett volna. Jelöltet állítani pedig megéri, egy jelölt után egymillió jár, és ha megvan a 27 jelölt legalább 9 megyében és egy budapesti választókörzetben, akkor az országos lista miatt további tízmilliókat kapnak.

Az aláírások másolásával folyamatosan buktak meg pártok, ebben a videónkban egy leginkább csepeli másolgatásból kiindulva próbáltunk utánajárni, de nem meglepő módon egyrészt a pártok képviselői nem tudtak semmiről, és valahogy éppen azokhoz nem tudtak még csak számot sem adni, akik az ajánlóíveket intézték, akik az aláírásokat gyűjtötték.

Az Átlátszó azt írja, csak az ő szerkesztőségüknek 30 olvasó jelezte, hogy lemásolták személyes adatait, és hiába írt alá csak egy pártnak, több más párt ajánlóíveim is szerepeltek névvel, címmel, személyes adatokkal, aláírással. A lap megkereste őket, hogy áll az ügyük, és mindannyian elmondták, hogy a rendőrség már meghallgatta őket az ügyben. Rögtön felismerték, hogy nem az ő aláírásuk szerepel az íven, de volt olyan extrém példa, amikor egy nő a halott férjének nevét, adatait, és egy aláírást is megtalált a sajátja alatt egy sorral. 

A lap kérdéseket küldött a rendőrségnek, akik nem árulhattak el részleteket, de annyit igen, hogy "111 büntetőeljárás indult hamis magánokirat felhasználása, vagyis ajánlóívekkel való visszaélés gyanúja miatt, ebből 43 ügyben a BRFK jár el". Ezután megkeresték a helyi választási irodákat is, hogy hány esetben, milyen pártokkal kapcsolatban tettek feljelentést. Nem mindenhonnan kaptak válaszokat, és ahonnan jött is, nem mindenre érkezett válasz, de így is 80 iroda válaszolt, ezeket a válaszokat itt lehet túrni. A választási irodák válaszai alapján elmondható, hogy 280 esetről van szó, amiben feljelentést tettek, de a rendőrségi kisebb szám abból adódhat, hogy bizonyos eseteket összevonhattak, írják.

Hogy mi lesz ezeknek az eljárásoknak a vége, azt nem lehet tudni, egyelőre csak annyi mondható el, hogy "az ORFK tájékoztatása szerint a 111 nyomozásból eddig hármat zártak le bűncselekmény hiánya miatt" - írja a lap.

Kibeszélné? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép: Huszti István/Index)