Nem lehet kitiltani az LMBTQ-szervezeteket a közpénzből fenntartott helyekről

2018.06.11. 12:39

Nem lehet kitiltani a közpénzből működtetett Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. (ÚNK) közösségi terekből az LMBTQ-szervezeteket - így döntött az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH).

Még 2017 novemberében tiltotta ki az ÚNK  az LMBTQ-szervezeteket a magyar állam által alapított, EU-s pénzből működtetett közösségi tereiből. A döntés elsősorban a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot érintette kedvezőtlenül, a szervezet ugyanis ekkor már több hónapja az Új Nemzedékben szervezte a közösségi programjait.

A kitiltás indokaként az ÚNK a politikai és ideológiai semlegesség megőrzését jelölte  meg, szerintük az LMBTQ-szervezetekről ez nem mondható el – csakhogy az LMBTQ-sok szerint a valóságban az  ÚNK maga sem felel meg ennek a kritériumnak: a vezetőség a Fidesz tagjaiból áll, valamint  „Rólad szól!” címmel ugyanezen párt politikusai tartanak rendszeresen országos beszélgetéssorozatot  az ifjúsági terekben. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport ezt az ellentmondást felismerve  fordult az EBH-hoz.

A szegedi civil szervezet februárban indított eljárást az EBH előtt, amely most kimondta, hogy az ÚNK ezzel a döntésével hátrányosan megkülönböztette a szegedi LMBTQ-szervezetet, és eltiltotta az ÚNK-ot a további jogsértéstől.