Elkapták a MEDVÉT

2018.06.08. 22:51 Módosítva: 2018.06.09. 06:05

Fordulatról számolt be medveügyben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság péntek este. Azt írták, a hosszú ideje keresett medve pénteken, késő este többször megpróbált bemenni a faluba a Szegedhez közeli Sándorfalván. A rendőrök és a természetvédelmi őrök megpróbálták elterelni onnan. A lakosságtól azt kérték, ne közelítsék meg.

Később, szombat hajnal egy óra körül már az elkábított medve fotóját rakták ki a Facebookjukra, és közölték, hogy mindenki megnyugodhat.

A Szegedi Vadaspark igazgatójának, Veprik Róbertnek sikerült altatólövedékkel meglőni a fiatal, hím barnamedvét, Robit. Révész Gábor így örökítette meg az elkábított medvét:

A májusban Szlovákia felől érkező MEDVE a héten belépett Csongrád megyébe, és haladt a déli határ felé. Csütörtökön Tömörkény közelében járt, 300 kilométert tett meg érkezése óta, majd a csütörtöki esőben elvesztették a nyomát. Később a nyomok szerint Dóc településnél is járt, tehát újabb 20-30 km-t tett meg dél irányába - írtuk pénteki cikkünkben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága közleményt adott ki, amiben elmondták, jelenleg hol van a medve, illetve, hogy mikor döntenek a sorsáról.

Az alföldön kóborló medvét Sándorfalva közelében péntek éjjel sikeresen befogták, jelenleg a Szegedi Vadasparkban várja a döntést további sorsáról.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az elengedésről még nem született döntés. A továbbiakról hétfőn, egy minden érintett szerv képviselőiből álló bizottság fog dönteni, így a szabadon engedés idejéről és helyszínéről is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – amely nem összekeverendő a Bükki Nemzeti Parkkal – éppolyan fontosnak tartja a működési területén, illetve az ország egyéb területein élő lakosság biztonságát és jogait, mint a természet védelmét.

A bizottság döntéséről szóló sajtóközlemény megjelenéséig minden, az elengedéssel kapcsolatos információ nem megalapozott.