Tállai: Ma már több fiatal tér haza, mint ahányan elmennek Magyarországról

D  AS20150420012
2018.06.08. 18:40

Varga Mihály helyett Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan szocialista képviselők írásbeli kérdésére, amiben az Eurostat legfrissebb adatai alapján azt feszegették, hogy mi a kormány álláspontja azzal kapcsolatban, hogy ilyen nagy számban mennének ki külföldre a magyar fiatalok.

Tállai a 2016-os Magyar Ifjúság Kutatásra hivatkozva azt írta, hogy a magyar munkaerő a legkevésbé mobil a régióban, és ez a fiatalokra is igaz. Azaz a környező országokból több fiatal költözik külföldre, mint Magyarországon.

Szerinte más, amikor a fiatalok azt válaszolják, hogy kimennének külföldre, és megint más, ha ténylegesen mennének is.

Az Eurostat legfrissebb, 2016 . évi adatai szerint az 1,7 millió 15-29 éves fiatal mindössze 0,9%- a távozott Magyarországról, ami alacsonyabb az európai átlagban mért 1,2%-os aránynál.

Tállai arra is felhívta a figyelmet, hogy a távozó fiatalok döntő része nem véglegesen hagyja el az országot, hanem visszatér. "A kivándorló magyar állampolgárok száma második éve csökken, a fiatalok vándorlási egyenlege pedig az Eurostat mérése szerint 2016-ban már 5 ezer fős pozitív szaldót mutatott. Ez egyértelműen a korábbi trend megfordulását jelzi, vagyis ma már több fiatal tér haza, mint ahányan elmennek Magyarországról" - írja Tállai .

Arra számít a kormány, hogy egyre többen jönnek majd haza.